11 april 2012

Ulysse Collin BdB 2006

Ulysse Collin Blanc de Blancs extra brut 2006
Côte des blancs, Champagne

Ett av de helt nya tillskotten av fantastiska vinmakare i Champagne är Olivier Collin som hyserar i byn Congy, i södra Côte des blancs. Han är faktist så pass ny att hans första vin (BdB 2004) kom ut så sent som 2007 !
Ulysse Collin Blanc de Blancs som vi har här är helt enkelt ett vin från endast ett läge, som även bara består av skörden 2006, men eftersom man endast låter vinet ligga på jästfällningen 14-18månader får man inte skriva ut årgången, enligt lagen. Av 2006an släpps knappt 20 000talet flaskor, vilket i detta sammanhang är extremt lite.
Olivier är en av dedär få riktigt passionerade vinbönderna. Ta bara hans arbete som exempel, att ha som princip att inte enns andvända en traktor då "traktorns spår förstör gräsets naturliga växt, efterskörden" I Dagens mass-industri som region-champange verkligen är idag, finns det väldigt få biodynamisak odlare, men för Olivier är detta bara ett självklart steg i vinmakandet. Efter skörden pressas druvorna varsamt. Första fermenteringen sker ovanligt länge. Vinifikationen sker helt utan filtrering och vinet ligger på små barrique-fat i 13-14månader innan det slutligen buteljeras för den andra, mycket korta, andra jäsningen som är knappt 18månader.
Dosagen är dessutom lika med noll och BdB 2006 är deggad hösten 2010. (se bild)

Efter att ha läst mycket om denna exklusiva odlar-pava blir det nu spännande att smaka trots riktigt ung ålder!

Färgen är något gyllene, inte helt blek, som oftast unga BdB är.
Doften är pärlig, smörig, väldigt ung. Toner av rostat-bröd.
Med mer luft blir doften otroligt mycket mer aromatisk.
Smaken spelar framför allt på något helt eget, med riktigt stor personlighet. Krämig mousse, Ett vin med mycket energi. Härlig frukt med stor potential, toner av blommig honung. Och åter igen med luft blir otroligt nog allting mycket rikare, frukten o texturen blir fetare, tackvare fatlagringen. Syran spelar mer mot elegans.
Dettta är verkligen ett stort hantverksmässigt vin. Trots den riktigt korta lagringen och unga åldern är vinet aldrig o-behagligt - skarpt som många BdB kan vara. Här är upplevelsen bara helt harmonisk, härlig textur i redan lovande elegans. Ett vin jag mer än gärna följer åldrandet med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar