Philippe Foreau´s Methode Traditionnelle Réserve 2007 VS 2002
Vouvray, Val de la Loire
Phillipe är väldigt restriktiv när det kommer till hans Réserve-buteljering av det sköna mousserande vinet, vilket både är mycket limiterade men de kommer också väldigt sällan, jag vet inte änns om det blir mer än endast tre årgångar på 00-talet som kommer upp i rätt kvalité.
Nu är spännande 2007 här. Eftersom Phillipe alltid låter sina mousserande ligga minst 4år på fällningen byter det att 07an är väldigt ny deggad, enligt uppgift troligtvis knappt någon månadsedan!
-2007-
Färgen är blek men något grön-nyans.
07an bjuder upp med insmickrande mandel, frisk och spretig doft, som framför allt är mycket generös o öppen för o va så ung.
Riktigt skön mousse som sprakar bra i gommen men på ett bra sätt ger de härliga små bubblorna en bra och krämig textur. Vinet är otroligt uttrycksfullt och fylligt med toner av päron, äpple, mandelmassa, vita-friska blommor, hela-tiden ackompanjerat med en påtagligt livlig syra som gör sig påmind om både årets kvalité men också hur, ännu ett nytt år ser en lång framtid tillmötes. Finishen är lika så mkt uttrycksfull med massor av mineral och krispig frukt som håller i länge.
-2002-
Färgen är gul gyllene, mycket mörkare än vad bilden visar...bättre fotograf sökes?
Stick ned näsan i glaset...Som en explosion! möts man av magi undertecknat Foreau. Toner av, krokant, kola, macadamia, hasselnötter, otroligt rikdoft!
I gommen infinner sig nu ett rikt vin, men framförallt en förträfflig elegans som bara blir skönare och skönare efter varje av dessa flaskor man öppnar, här antecknar jag återigen massor av nötter, rostat fat, blommor, honung....Chenin i sitt bästa uttryck.
02an har nu med sin tidigare typiska årgångskaraktär med skarp syra, nu lugnat ned sig ett par snäpp och utvecklat en otroligt fyllig kropp. Finishen är ett kapitel i sig, massor av bröd otroligt lång och rätt komplex spektra av varma frukter&bär, röda äpplen, i skönaste harmoni med frisk citrus o mineral som gör det hela till en skön harmoni i gommen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar