11 april 2012

Larmandier-Bernier Rosé 2007

Larmandier-Bernier Rosé de Saignée 1er Cru 2007
Côte de Blancs, Champagne

Ner i Côte des Blancs finner vi den lilla Premier Cru-byn Vertus. Här hyserar den biologiska odlaren Pierre tillsamans med sin fru Sophie Larmandier. Som sonika står bakom etiketten/namnet.
Denna producent´s ända Rosé pava skördades i 2007, men eftersom champagnelagen för årgångs-beteckning kräver över 3år-lagring har man därför valt att inte skriva året på buteljen då detta vin endast vilar ca 18mån på jästfällningen. Vinifikationen är enkel, efter den första jäsningen, på ståltankar, låter man druvskalen lakas med och masseras med i 2 hela dagar för att de pavan sin "rosé-färg".

Färgen blir som bekant, lite extra prålig genom denna metod som vi ser är den riktigt tät och vackert rubinröd.
Direkt vid öppnandes är doften rätt så knäckig, trots noll fat i vinifikationen.
Sticker vi ned näsan är doften väldigt sluten. och extremt mineral-betonad, små toner av skogsbär, karaktären bär även mot flinta. Här dofter det verklig mintig mineral helt enkelt...annorlunda.
Tar vi o smakar finner vi en kortkort (mycket liten) frukt i öppningen, mycket mer än så händer ärligt talat inte. upplevelsen är lätt till medel-fyllig och karaktären domineras fullt ut av mineral. Den nästintill obefintliga eftersmaken lämnar riktigt besk blodgrape med noll elegans.
När man väl tar och smakar igen förstår man att skalen har tagit för stor roll i detta vin, acsiditeten och syran har lixom reagerat mot tanninerna från druvskalen vilket ger en mycket o-angenämn eftersmak...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar