11 april 2012

Clos Naudin Demi-Sec NV

Philippe Foreau´s Methode Traditionnelle Demi-sec
Vouvray, Val de la Loire

Detta vin har jag haft med en gång förut, men som älskade mousserade från Philippe Foreau. Har denna lagrats ytligare. Nu denna höst blev vinet faktiskt 10år. (Lägg märke till att korken är rak, unga mousserade sväller upp snabbt som en svamp, mendans mycket gamla mousserade så blir korken rak).

Givetvis är dett likadant vin som förut; en cuvée av årgångs viner från år 1999 skördade i okt. Vinet låtes sedan gäsas helt naturligt på fat fram till april då det har fått legat på magnum flaskor, i detta fall runt 5år innan den andra gäsningen enligt champagne metoden fått lagras på flaska i 4år, innan det börjar säljas.

Denna mycket mer utveckalde vin jämfört med tidigare öppnande möts vi av;
En hy av många riktigt livliga bubblor. Underbar hy ,gyllen gul med lätta guld inslag.
Vi möts som alltid av, Foreau´s typisak rika chenin doft, här med djupa mörka utveckalde druvor, rostat fat, honung och lätt frisk citrus doft. helt underbart!
ljuvlig karaktär, men inte fullt så elgent som jag hadde trott; underbart utveckald druvig och karakteriskti acasia honung. en mycket mer utvecklad smak än tidigare. Efter en stund börjar vinet öppna upp sig och kraftig rostade mandlar, samtidigt oxå lätt mineral rika toner växer fram. Efter toner av rostade nötter och lätt skalbeska, men väldigt lena. men framförallt väldigt gott!

Syran i vinet har börjat att lägga sig, vinet är nu eller om några månader på sin topp. det har nu gjort sitt i källaren och borde öppnas inom ett år tror jag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar