11 april 2012

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2006

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru non-dosé 2006
Côte des Blancs, Champange

Ner i Côte des Blancs finner vi den lilla Premier Cru-byn Vertus. Här hyserar den biodynamiska odlaren Pierre tillsamans med sin fru Sophie Larmandier.
Från de drygt 35års-gammla-vinstockarna i Vertus. Plockades en lite soligare året 2006, Chardonnay-druvor. Som sedan ska jäsas helt naturligt i stora ekfat. Man lämnar dem över vintern för att jäsa i lugn och ro. sedan helt naturligt utan filterering. Buteljerar man således vinet, och den andra kolsyraejäsande lagringen på jästfällningen tar fart (frammåt våren) vilket inte exakt anges för hur länge, men bör va nånstans mellan 18-24månaders lagring. Vid degorderingen(där man förövrigt inte tällsätter någon dosagé), så degorgeras varje flaska förhand! i mars 2009 . Sedan låter man falskorna vila ytterligare 6mån innan hantverket slutligen går till försäjlning!
Kort sagt; En enkel, biodynamisk, odlar-champagne. Där man respekterar och verkligen vill uttrycka områdets-renhet! mycket spännande att öppna!

Mycket ljus ungfärg. Bubblorna är vid öppnandet något aldrig tidigare skådat till ivrighet!
Doften öppnar upp riktigt knuten, med toner av flinta, päron...stram doft massor med små underliggande toner som jag upplever som väldigt unika jordmåns-betonade toner.
Jag tror personligen jag aldrig upplevt ett vin utvecklas så extremt som denna. Ge glaset tid och låt luften få ta all sin rätt. Då doftar vi igen, det är som ett helt annat vin! Nu är spektrat mycket mycket bredare, med härliga söta vaniljtoner, päronsplitt, smör och otroligt aromatiska toner av bourgogne-tryffel. Låter vi vinet andas ytterligare är aromerna som blommar ut bara helt magiska massor och massor av vanilj och tryffel. vilken skillnad!
Munnkänslan är först stram, mycket ung, men med riktigt krämig mousse...Här är det verkligen en helt annan grej jämfört med doften. Smaken visar väldigt tydligt på ursprung, med massor av krita o mineral i rensande aromatisk stil. Frukten är mycket mycket liten och grön betonad, här är det mer en riktigt frisk citron o mineral som samspelar mot den härliga texturen.. detta förnimmas med en Chablis i min smak....men detta är ändå en upplevelse i egen klass. Vilken grym lagrings-potensial!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar