12 april 2012

Henriot CdE 1996

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1996
Reims, Champagne

Då vi testa denna blint, va min första gissning på en fat-lagrad Blanc de Blancs.
Men så var det inte, syran är självklart av den grymma årgången. Men det otroligt komplexa rostade karaktären kommer av den kvalité Henriot plockar fram från sina byar i Côte des Blancs.
Lustigt nog och värt att nämna är nämligen att närmare hälften av innehållet är av Pinot.
Vinet öppnar upp, redan som kall. Otroligt uttrycksfull bouquet med smält smör, anklever.
Som med luft blir mer och mer rostad, trots ingen fatlagring. Sen växer doften på ett så omåttligt komplext vis här är det tydlig doft av färsk hyvlad vit Albatryffel.
Det är som att sticka ned näsan i en hel korg med albatryffel helt magiskt.
I gommen smeker texturen på bra smörigt-vis. Ett otroligt komplext vin som precis börjat öppna upp sig. Här är det framförallt bröd och tryffel som dominerar. Där frukten är mycket integrerad. Syran ligger bara där i backrunden, men det känns ändå på typiskt 96-vis dendär skarpheten. Häär med viss frisk krispigt gröna-inslag nästan som gräslök. Och sen kommer Vinets huvud nummer…ooh! Sån magi som ligger o fullkomligt bubblar i gommen när vinet är borta för länge sedan. Det är så svårt att beskriva mer än otrolig Chardn aromatik, helt magiskt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar