11 april 2012

Clos Naudin Demi-Sec 2003

Philippe Foreau´s Demi-sec 2003
Vouvray, Val de la Loire

Favorit-årgång. Favorit producent...lite spännande måste jag säga att det ändå är till o testa husets "standardvin"

En Demi-sec gör Philippe endast år som ger bra mognad och hög mognad på druvan. För att naturligt kunna ge lite lite extra rest-sötma. På 2000-talet blev det sonika endast 5årgångar; 03, 05, 07, 08 samt 09.
selektionen vid skörd är även lite striktare då de handplockas från rankorna som håller en genomsnitts ålder på 40år.
Vinifikationen är på standard vinerna oftast mycket rena, med så lite fat-kontakt som möjligt. Naturlig jäsning, helt utan filtrering. Och en kort lagring på fat i 6mån för att ge så mycket jordmåns-betonade viner som möjligt...Jag pratar ofta om en tropisk årgång, 2003, som ligger mig varmt om hjärtat.

Här är det oxå så härligt vinet bjuder upp på Doften!
Färgen är otroligt ljus för årgången...Doften är halv knuten och komplex som bjussar på massor av friska toner av blommor o äpplen. Toner av honung och aprikos. Doften är mycket karakteristisk Foreau-stil, Frisk, mineral massor av jordmån och härliga maffiga druvtypiska jästiga toner i bakgrunden. Vinet spelar mycket åt det blyga, återhållsamma hållet men är ändå mång-nyanserat. Frukten är påtagligt ung o frisk. Hela karaktären är väldigt rund o harmonisk, med apelsin, mineral, äpple, honung, viss tropiskfrukt som flödar mot slutet som är mycket mycket jordmåns-betonat åt lime, gran-barr o ylle, men i väldigt frisk och ungdomlig-stil...Härligt ett nytt vin har hittat sin solklara plats till vinförrådet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar