11 april 2012

Salon 1999

Salon 1999
Côte de blancs, Champagne


Salon är så mycket mer än ett vin med bubblor.
Det är en gastronomiskt hantverk.
Att på över 100år (som producenten existerat) endast ha släppt vinet i 37år-gånger, därför att de resterande årgångerna inte uppnått Salon-kvalité.
Den 1 Nov släpps nästa årgång av Salon!
Det är inte direkt varje år man har chans att testa ett vin av denna klass innan releasen.
Salon bygger på den lilla egna gården i Grand Cru-byn Mesnil som nästan har ett eget microklimat...man brukar säga att varje år är det just Salon´s vingård som blommar först av alla på våren. Efter skörden (dvs om man väljer att överhuvudtaget göra vinet detta år) låter man sedan vinet ligga hela 10år innan man ens provar det för att tillslut gå ut på marknaden, Men endast 5 000buteljer släpps var 6e månad. tills man uppnått den ytterst begränsade antalet om 50 000flaskor (jämför de tex med Moet&Chandon som gör över 20miljoner).

Färgen är otroligt mörkt gul för att vara en ung BdB.
Doften är otroligt aromatisk o komplex den innefattar iprincip ALLT! blommor, fläder, krispiga päron, gröna äpplen, vitavinbär, blondgrape, jäst, brioch.
Att för första gången sippa på en Salon, är ett minne som kommer sitta hårt för mig. Allt! slås bara ut, de spätssmå bubblorna som är så otroligt små, kanske en tiondels millimeter. Ger en sån fantastisk munnkänsla som är över allt annat! detta är så otroligt krämigt silkeslen. Det är så svårt att beskriva...jag skulle själv vilja beskriva det som att jämföra Delamotte´s viner (som inte direkt är dåliga) att jämföra de med en Salon är som att dricka krossad sten i jämförelse, sån extrem skillnad på struktur är det verkligen!
...åter till vinet...Den är även mycket tacksam för luftas då frukten blir mer framträdande och otroligt nog blir den ännu lenare!
Kroppen är faktiskt väldigt liten tillbakadragen och syran är inte alls otrevligt framträdande i typisk BdB-stil, nej här är det bara förförande elegans som betonas från början till slut!
Finishen är fint nötig av fylliga Chardonnay toner av bästa klass....jag kan bara spekulera...men en mogen Salon måste vara sagolik


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar