12 april 2012

Cédric Bouchard Inflorescence 2009

Inflorescence Côte de Val Vilaine 2009
Côte des Bar, Champagne

Den mycket unge och passionerade Cédric Bouchard.
Är en vinbonde i helt egen unik-stil vill jag mena.
I Aube-regionen har han ett fåtal växtlägen, som samanlagt ger honom en otroligt liten yta omkring 1,5Ha(!) Som han sköter helt själv (självklart biodynamiskt) från odling, skörden för hand till hela vinifikationen och slutligen degorgeringen, allt detta. Alltså från ren druva på rankorna till färdigbutejerad flaska sköts av en och samme man. Självklart är det därför oxå ytters limiterad mängd som säljs omkring 6 500flaskor står Cédric bakom.
Men Inflorescence är en ganska ny vara han valt att släpa då han vill att fler ska kunna njuta hans personliga stil, och därmed är detta hans "standard-Champagne"
Dessa druvor kommer dock från Hans far (det är alltså det ända druvor Céderic själv inte odlar, men direkt från när hans far skördar dom är det han själv som gör vinet) .
Vinets namn är mycketriktigt uppkallat efter den minimala växtplats Côte de Val Vilaine där man likaså endast har Pinot noir, denna lilla yta är på 1,41Ha (vilket är extremt litet, men jämför med Céderic´s egen odling är det avsevärt större). Inflorescence görs det årligen 8 500flaskor av.
Som jag nämnde tidigare är Céderic´s filosofi och viner unika. Då samtliga viner har precis sin unika prägel då varje vin kommer från : EN druva, EN Skörd/vintage och ETT läge. "Att blanda en cuvée, är inte intressant"
Hans filosofi följer igenom detta vin lika så, en växtplats, en skörd, en druva. och självklart noll dosagé. Av årgång 2009 höll rankorna på Val Vilaine en snittålder på 35år.
Efter press Ser aldrig musten skymten av trä i någon form, Céderic vill att varje växtplats ska få blomma ut just sitt unika uttryck. Under fermenteringen låter man jäst-fällningen ligga kvar, en andra kolsyre-givande-lagringen på 16mån. Och slutligen innan korken åker på så filtreras vinet aldrig...återigen just för maximalt terroir uttryck.

Val Vilaine 2009 är deggad så sent som April2011.
Färgen är metallisk, Bubblorna ser först nästan omöjligt små ut, i otroligt fina pigga band är de som klasar.

Doften är först riktigt uttrycksfull med tydlig söta Vaniljtoner som det fullkomligt sjunger om, som nybakt Crème brûlée, Vanilj som av sötaste pannacotta, en heldel vinteräpplen rymms här tillsammans med aromatiskablommiga toner o kex. Doften lugnar sedan konstigt nog ned sig och blir väldigt knuten (det ska tilläggas att det är en extremt ungt vin vi har att göra med).

Det första som slår mig efter att ha smakat på ett vin av Cédric Bouchard för första gånger är; Wow! vilken otrolig drick-vänlig harmoni. Jag hadde förväntat mig som rakblad mot tungan. Här öppnas det istället med mycket sötma först av smultron som går över i friska vinter-äpplen följt av vinbär och blommor. Mineralitén är påtaglig, krita, gråsten inte alls lika salt som det kan upplevas i en BdB, här är det mer raffinerande kraft.
Dehär otroligt små bubblorna som lever glatt i vinet skänker en helt egen balans till det hela, det är mer som ett stilla vin då moussen är mer sekundär men, ändå där (jag virrar iväg för långt kanske) men det är en grymt smekande munnkänsla i vilket fall.
Testar vinet dagen efter och man har påtagligt mer rödafrukter som dominerar raktigenom. Vinet har trots så extremt ung ålder ändå en viss linjär elegans som dansar helt förföriskt genom hela karaktären.
Finishen är maffigt i otroligt mineralisk stil, med massor av kryddor, röksten och sen pang! rök som går puff puff i vågor...ooh kärlek...
Detta är något i helt egen smak...så långt ifrån man kan komma vanlig Champagne, detta är hantverk med personlighet i en flaska, ändå ska tilläggas är ju detta Céderic´s "instegs-vin"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar