12 april 2012

Clos Naudin Moelleux Réserve 2003

Philippe Foreau´s Moelleux Réserve 2003
Vouvray, Val de la Loire

Meilleur de la Maison?

Dessa otaligt många underbara upplevelser man haft tillsammans med Phillipe´s viner, nu har jag tillslut kommit över husets....bästa vin? från favorit årgången, vi får se!

Färgen är mörkare, mer kompakt än ett vin från 80-talet.
Doften är ännu knuten, traditionella ädelrötade-söta toner, här med viss Foreau-parfym, apelsinmarmelad. Dock helt utan de karakteristiska våta Chenin-tonerna.
Smaken är så extremt komplext-koncentrerad att det nästan blir tjockt. Först är det varma frukter som dominerar, röda äpplen, bakade aprikoser, apelsinmarmelad, i nästa våg kommer friska blommor av alla sorter, raffinerande. In mot slutet kommer mycket rostadenötter till där mandel dominerar. Vinet blir med mer luft otroligt harmoniskt och otroligt balanserat, alla de unga syrorna blir mer integrerade. Det är inte förrens en lång stund efter man förstår de á typiska för Moelleux att de just är "Stora och Mjuka" - DET är den perfekta beskrivningen.
Att jämföra detta vin med sin Chenin-syster väster ut i Anjou (Moulin Touchais). Så är Phillipe´s Moelleux Réserve, Flertalet rikare, lager på lager, på alla plan, helt överlägsen. 2003 upplevs idag att möta nästintill en oändligt lång framtid, detta är stort.
I en mening? Stor o Harmonisk.

Merci Phillipe!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar