Domaine de Bellivière Vieilles Vignes eparses 2003
Coteaux du Loir, Val de la Loire
Eric Nicolas som står bakom Domaine de Bellivière tillsammans med sin fru Christine, Har 13hektar fördelade på två Appelationer precis söder om Lemans; AOC Jasnières och AOC Coteaux du Loir. dessa 13Ha är i sin tur fördelande på 5små växtplatser.
Precis so vinet heter "Vieilles Vignes eparses" är vinet från gamla vinrankor från spridda lägen. Varav de yngsta vinstockarna är 50år jordmånen är av Flinta, lera och tuff där de äldsta vinstockarna är 80år.
Arbetet i vingården sker helt biodynamiskt och man både arbetar och skördar helt förhand. Skörden håller man även nere riktigt stramt till högst 25hl/ha på de gamla vinstockarna.
Man låter sedan, mkt ambitiöst, varje växtplats, terroir, jäsa var för sig på ek. Innan man gör den slutgiltiga blandningen. Enligt Eric själv" det är blandningen av olika jordmåner som skapar den slutgiltiga magin". Efter fermenteringen lagrar man vinet på små barrique-fat med jäst-fällningen i hela 18månader. där 25% är av nytt fat.
Färgen är ljus men gyllene.
Doften är otroligt knuten, här finner man bara ytterst små mineraliska toner, rödaskal och päron.
I gommen smeks det som silke, eken är påtaglig, och frukten är påtaglig men är mer elegant än söt. Här talar verkligen jordmånen sitt tydliga språk. i Andra vändan kommer vågor av, mineral, limesten, ostron, musselskal, otroligt friskt och renande för att sekunden senare slå till rejält med massor av syror som går våg på våg i smekande band, raffinerade frukt, apelsin, blommor, som att gå in i en blomster-affär där hyacinter dominerar, persikor, nejlika och så små små kryddiga toner.
Men det är framför-allt den otroligt låånga och komplexa smaken vinet lämnar....Detta är helt magiskt. Det är svårt att beskriva men jag ger mitt bästa försök; Eken som först var mycket påtaglig är i finishen helt integrerad och ger massor med angenäma toner, silkeslen frukt, komplexité, vågor o vågor går, nötter, vanilj, rostade mandlar, vita blommor, Vanilj som går i så otroligt många nyanser...det är som att få smaka vanilj från späd rot till mogen rot till boken blomma, men i positiv bemärkelse. detta vin förflyttar mina ramar för vad ett Chenin-vin är...Wow!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar