12 april 2012

Selosse Rosé NV

Jacques Selosse Rosé
Côte de Blancs, Champagne

Degg: November 2010.

Inte för att Selosse är lätt att få tag på från första början, men då hans Rosé endast görs i den lilla mängd om 6 000flaskor. Förstår man hur exklusiv denna pava är. Man gör en Cuvée på två årgångar
Då Vinet lagras ett år på fat och sedan ligger 5år på jästfällingen bör det därför (troligtvis) ge en cuvée på antigen 03-04 eller 04-05. Det är iaf så pass lite Pinot i denna Rosé som 7%!.
Vikket bör ge oss en Chard-dominerad upplevelse – eller?
Vi kör ned näsan i glaset och woooh! Det är först som att bli manglad jag har aldrig tidigare sätt ett vin med så mycket liv och kraft! Det tar flera minuter innan jag vågar dofta igen, nu har det värsta lagt sig och det är som alltid otroligt att dofta på en Selosse, här är det som att direkt ta ned näsan i ett ny-tömt Montrachet-fat. Vinet är väldigt bångstyrigt, tar lång tid att komma till sin rätta. Vinet har sån otrolig punsch en otrolig personlighet. Det är givetvis mycket komplext med fat-tonerna som far o flyger åt alla håll. Massor med frukt och en finfin syra av blodgrape. För mig är frukten redan bra integrerad det är fantastisk gott. Men det är inte förens vinet verkligen kommer upp i temp man kan njuta fullt ut. För mig är detta det vinet som går överlägset bäst att dricka rumsvarmt denna kväll. Det är otroligt, ytters få viner som har sån kvalité att det blir bättre att dricka rumsvarmt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar