12 april 2012

Clos Naudin Moelleux 1995

Philippe Foreau´s Moelleux 1995
Vouvray, Val de la Loire

1995 måste vara den absoluta bästa årgång under 90-talet. Philippe förespråkar det själv åtminstånde. Då det gav riktigt riktigt bra skörd och man kunde göra samtliga av sina exklusiva "Réserve-viner" När det kommer till cuvéen av Moelleux valde man att ta vara på årets skörd på bästa möjliga sätt då man var extremt restriktiv med avkastningen på stockarna. Att man slutligen bara komma att buteljera 2400 (!) flaskor. Från sina tre lägen som sammanlagt bara håller 11Ha.

Personligen håller jag oftast 95 högre den något bättre o mer koncentrerade 96an med mycket syra, visst 96 har jag aldrig testat några tråkiga viner från. Men jag vill ändå påstå att 95 är mer eleganta de sjunger på något sätt mer njutningsbart. Men! ska dock tillägas. gäller detta bara i dagsläget då de flesta viner från 96 säkerligen kommer visa på högre klass med tid. Idag är idag och vi har ett skönt hantverk i glaset från Philippe!

Färgen är av flytandeguld.

Doften är halvöppen, riktigt koncentrerad med viss oxidation. här rymms toner av torkadeblommor, mineralsten och en heldel aprikosmarmelad.

Det första man möts av är överraskande friska vågor av päron. Tydlig karaktär av varma sommaräpplen, är helt förförisk. Enheldel mineral med vis stramhet. Som faktist överraskar stort då en Moelleux från Vouvray oftast är brutalt söt. Philippes vin är otroligt skönt struktruread, där "mjuk & elegant" är en beskrivning som känns mer passande.
En otroligt tydlig karaktär av honung som utvecklas vid lufning är helt oemotståndlig. Det är precis som att befinna sig på en Bi-odling o få en hel munfull med varm fylligt flytande blomsterhonung. Magiskt!

Ett rikt avslut med tropisk frukt i massor, där kvitten känns tydligast. Nästa våg är lätt lätt rökig sten som sen får lämna plats för energiskt och fräsch läskande mineral, som hänger kvar bra länge.
Merci Philippe !


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar