4 november 2012

Ulysse Collin Lieu-dits 2008

Les Pierriéres  2008 BdB
Är en 1,3Ha stor gård i La Gravelle med Syd-östslutning, 30åriga stockar, på Kalkjord, med en ovanlig yta av förkolnat flinta. 12 000 flaskor producerat.

Här är doften anmärkningsvärt tillbakadragen, inslag av rosting som jag förnimmar åt Selosse-hållet, toner av gulbakad frukt, bra fruktkoncentration på nosen.
Vinet flödar på bra i relativt bra bred och Balans, för åldern, massvis med exotisk frukt, kiwi, papaya.
Syran är påtagligt skarp, en heldel vitsten på mineralen, helt klart den som är mest "selosse-lik" av de tre
Vinet lever ett väldigt uttrycksfullt liv och utvecklas mycket med värme, doften blir stor och eken framträder med med kvällen, vinet blir mycket fat-dominerat och proppat med rostade nötter, kul, spännande vin som kommer ge mycket i källaren.

Les Roises 2008 BdB
Har den minsta gården av de tre, på 0,6Ha. Gården ligger i Gongy, Sydslutning med 50åriga stockar på Lera och kalksten, 3 000 flaskor producerat.

Doften är helt stängd här händer inget på väldigt länge.
I gommen är detta ett helt annat vin jämfört med den andra BdB.
Vinet attackerar gommen med den skarpa mineralen i ung-vass-stil. Kristall-klar mineral, finkrossad sten, otron skal. Frukten är mer tillbakadragen, jag känner bara en viskning om bakade päron och viss rostning som säkerligen kommer blomma ut med åren, för mig är Roises den minst intressanta att dricka av dessa tre idag, men solklart den som kommer nå högst höjder med mognad.


Les Maillons 2008 BdN
Den enda av de tre på 100% Pinot noir. 2,5Ha i östslutning med 40åriga stockar på kalkjord med tung rödlera. 6 000 flaskor producerat.

Med en doft packad med söt röd frukt, liten rostning, krusbär och aningens kolatoner.
Sköljer vinet igenom mycket friskt. Direkt är det i en viss oxiderad-stil. Följt av den tjocka floran av underbar frukt, krusbärskompott, havtorn, kanderadapelsin, röda vinbär, fläder blomster. Syran är lika hård som att bita på färsk harsyra. Vinet är idag relativt lätt, men låt stå framme och gärna gå upp närmre rumstemp är det ett spännande vin du kommer mötas av, mer röd-dominerad och den goda ek-rostningen framträder tydligt på ett nästan pip-rökigt-vis. Det här är kanske aningens ungt för att dricka idag men är ett vin jag med spänning kommer följa utvecklingen av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar