8 november 2012

Höstligt tema

Körde ett gästspel igår där det hade önskats tema på höstens-smaker, därför är inte alla anteckningar 100% eftersom jag inte hade tid att fokusera helt på vinerna (eftersom jag är kock).
Vi starta med Legras & Haas standard BdB för att få igång smaklökarna, ett helt okej instegsvin som inte är jätte tråkigt, men samtidigt inget vidare upphetsande för den delen heller.
Till ÄlgCarpaccion med färsktryffel o lite gott
 Till det tog jag med en Vilmart Grand Cellier d'Or 2002
Doften är direkt stor, bred. Tydligt Vilmart på doften med lätt komplexa drag av rostad ek och naturlig oxidation därav. Vinet är stort, redan med bra balans, riklig med massor av bakadeäpplen och smöriga fat. Årgångens solklara Granny smith-drivna är självklart här och blåser tag i det hela.
Detta är riktigt bra och passade sjukt bra tillsammans med carpaccion med tryffel


Från varma sidan, Dovhjortsadel med jordärtsckocka x5 och lite andra små goda komponenter hällde jag direkt Domaine Grosbois Clos du Noyer 2010 i karaff, efter att ha smakar på det hårda vinet direkt efter att ha dratt korken.
Återkommer ganska snart till vinet, här har vi en relativt stort, koncentrerad doft av omogenbanan, smultron, svartavinbär, grönpaprika och massvis med korssad sten.
Vinet är somsagt aningens svårt men utvecklas hela tiden under kvällen, riktigt spännande, det är nästan komplext med riktigt slank frukt, lena tanniner, massvis med mineral som läskar gommen på ett väldigt annorlunda sätt, helt klart långt ifrån typisk Chinon.
Sista glaset 12h efter öppning är doften helt magisk, packad med skogen alla vilda söta bär.


En något lättar men otroligt mycket stilrenare följes åt utav Domaine de la Vougeraie Les Damodes 1er Cru 2002
Doften är mogen, öppen men samtidigt aningens o-borstad av vitmögelost, källare samtidigt som den bjussar på massvis med bär på nosen.
Vinet flödar som silke genom gommen, otroligt balanserad, mycket bärig, helt integrerade tanniner.
Frukten fullkomligt flödar nästan som silke. Bara ett liten viskning om årgångens-syra bak i gommen. Enligt mig på sin absoluta topp nu, klarar absolut några år till men jag tycker den va riktigt bra idag med sin enorma elegans.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar