Côte des Bar, Champagne
Den mycket unge och passionerade Cédric Bouchard,
som står bakom Champagne´s mest spännande viner. Det är odlare med en
så unik stil som Cédric som får mig helt såld...Han förfogar över så pass liten mark att han kan sköta
varje litet steg, från arbetet ute bland rankorna till
det noggranna arbetet med vinifieringen, Degorgeringen för hand osv.
som förmodligen gör det hela möjligt.
Vi befinner oss
lite avsides om den karga lilla byn Celles sur ource, inget ställe
man förknippar med högklassiga viner eller ens kvalité för den delen
heller? På ett sätt kan man se Cédrics filosofi extremt simpel,
biodynamiskt-välskötta rankor på unik jord, extremt låga skördeuttag (mellan
20-25hl/ha). Alltid en växtplats, en druva och en skörd per vin, Naturlig
fermentering, uppfostran tillsammans med jästfällningen, kort kolsyregivande
lagring. Buteljering förhand, helt utan klarning eller filtrering och
naturligtvis helt utan dosagé. Helt enkelt ett uttryck för kärlek,
hantverk och en växtplats, tappad på flaska. Vad mer finns det att önska?
Cédrics Rosé är
något utöver det vanliga, jag menar, hur många gör ett vin på tre rotstockar?
Creux d'enfer är
alltså gjort av vin planterade 1980 på den smått ofattbart lilla arean om
0,0320ha!
Doften är direkt
otroligt uttrycksfull, med anmärkningsvärt ung frukt.
Vinet går igenom med laser-skärpa, en nästan extrem mineralprofil, karakteristiskt för Cédrics viner.
Vinet går igenom med laser-skärpa, en nästan extrem mineralprofil, karakteristiskt för Cédrics viner.
Hand i hand med
denna kraftiga skärpa, går den mjuka linjen av otroligt harmonisk frukt,
hallonmarmelad och björnbär. Som med varje minut bara blir rikare och rikare
och utvecklas tydligt till koncentrerade toner av torkade jordgubbar.
Jag låter vinet
få andas och gå upp högre i temp. Mineralen kommer nu in i ett nytt stadie, vi
möts av diamantskarpa drag av rök-sten och shisten. Frukten blir ännu ett snäpp
bredare, med otroligt harmoniska toner av vildhallon, smultron, tranbär,
björnbärskompott och röda vinbär allt i sån lång och slank profil. Men den
sylvasst hårda vinbärssyran dämpas bara marginellt.
Det är ingen
tvekan om att dethär förmodligen är en av årgångarnas absolut största
viner!(läs i övriga fall, tveksam årgång).
Jag är ännu en
gång riktigt berörd, för det är verkligen få viner som ger en sån komplex
beskrivning av terroir som
herr Bouchard kan ge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar