6 november 2012

Cédric Bouchard Rosé 2006

Roses de Jeanne Lieu-dit Creux d'Enfer 2006 (deg 12april 2010)
Côte des Bar, Champagne


Den mycket unge och passionerade Cédric Bouchard, som står bakom Champagne´s mest spännande viner. Det är odlare med en så unik stil som Cédric som får mig helt såld...Han förfogar över så pass liten mark att han kan sköta varje litet steg, från arbetet ute bland rankorna till det noggranna arbetet med vinifieringen, Degorgeringen för hand osv. som förmodligen gör det hela möjligt. 
Vi befinner oss lite avsides om den karga lilla byn Celles sur ource, inget ställe man förknippar med högklassiga viner eller ens kvalité för den delen heller? På ett sätt kan man se Cédrics filosofi extremt simpel, biodynamiskt-välskötta rankor på unik jord, extremt låga skördeuttag (mellan 20-25hl/ha). Alltid en växtplats, en druva och en skörd per vin, Naturlig fermentering, uppfostran tillsammans med jästfällningen, kort kolsyregivande lagring. Buteljering förhand, helt utan klarning eller filtrering och naturligtvis helt utan dosagé. Helt enkelt ett uttryck för kärlek, hantverk och en växtplats, tappad på flaska. Vad mer finns det att önska?
Cédrics Rosé är något utöver det vanliga, jag menar, hur många gör ett vin på tre rotstockar?
Creux d'enfer är alltså gjort av vin planterade 1980 på den smått ofattbart lilla arean om 0,0320ha!

Doften är direkt otroligt uttrycksfull, med anmärkningsvärt ung frukt.
Vinet går igenom med laser-skärpa, en nästan extrem mineralprofil, karakteristiskt för Cédrics viner.
Hand i hand med denna kraftiga skärpa, går den mjuka linjen av otroligt harmonisk frukt, hallonmarmelad och björnbär. Som med varje minut bara blir rikare och rikare och utvecklas tydligt till koncentrerade toner av torkade jordgubbar.
Jag låter vinet få andas och gå upp högre i temp. Mineralen kommer nu in i ett nytt stadie, vi möts av diamantskarpa drag av rök-sten och shisten. Frukten blir ännu ett snäpp bredare, med otroligt harmoniska toner av vildhallon, smultron, tranbär, björnbärskompott och röda vinbär allt i sån lång och slank profil. Men den sylvasst hårda vinbärssyran dämpas bara marginellt.
Det är ingen tvekan om att dethär förmodligen är en av årgångarnas absolut största viner!(läs i övriga fall, tveksam årgång).
Jag är ännu en gång riktigt berörd, för det är verkligen få viner som ger en sån komplex beskrivning av terroir som herr Bouchard kan ge.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar