15 november 2012

Frédéric Savart

Det råder inget tvivel om att det knappast är första gången som jag blir helt förälskad av en Champagne-bonde som gör hantverksmässiga viner, låga skördeuttag, låg tid på jästfällingen samt oftast låg eller helt utan dosagé och svavel.
Savart hittar vi strax söder om Reims, i den lilla byn Écueil. Här förfogas det över 4ha där tre är av Pinot Noir och endast en hektar är Chardonnay.


1er Cru L'accomplie
70/30 Pn/Ch
20% av vinet uppfostras på fat.
Större delen av vinet är en bas på 2008
knappt 16mån på jästfällningen
5 000 flaskor producerat
Deg 2011

Nosen har precis fått en antydan till att öppnas upp ur den unga blommiga doften.
Vinet är först tydligt smörigt från faten, med nyanser som drar åt stekt anklever.
Toner av bränd mandel, små kryddiga drag åt saffrans-hållet
Det finns viss rökig oxidation bak i gommen.
Slank, mycket elegant finish av vit blomster.
Ett fantastisk bra instegsvin med riklig ryggrad av årgångens syra.

1er Cru L'accomplie
80/20 Pn/Ch
15% av vinet med uppfostran på fat.
Större delen av vinet är en bas av 2009
2år på jästfällningen
8 000 flaskor producerat.
Deg 2012

Ung, ganska knuten doft som är mycket mineraliskt backad med flinta och tropisk frukt.
Vinet sköljer igenom stenhårt, sylvass syra och skarpa vågor av mineral där vit krossad sten dominerar.
Frukten är mycket ljust äpplig och har viss exotiska drag där mango dominerar.
Syran är somsagt otroligt hård, som nypressad grape.



1er Cru Bulle de Rosé
82% Pinot noir
10% Chardonnay
8% Rödvin
20% med uppfostran på fat.
Bas vin av: 60% 2009 och 40% 2008.
3 200flaskor producerat.
Deg 2010/07

Här möts man av en stor, aningen komplex doft som är mycket smörig.
Vinet har en förbluffande bredd, frukten är av syltiga körsbär, smultron, grape-marmelad.
Syran är här mycket bra integrerad. Svansen är lång, fet.
Ett otroligt charmerande vin som imponerade mer på mig än vad den Comtes 2002 vi testade senare, gjorde. En otroligt bra rosé med stor personlighet!



1er Cru Bulle de Rosé
Basvin av: 60% 2010 och 40% 2009.
15mån på jästfällning.
3844 flaskor producerat.
Deg 2012/09

Medelstor doft, fylld med skogens alla bär.
Kroppen är överraskande stor med lätt oxidativa drag och smörade-fat.
Frukten är stor, bred med jordgubbscoulis, grapemarmelad och torkade smultron.
Svansen håller i bra och syran är nästan som att bita på en ny plockad syrligt skogshallon.
Otroligt vitalt vin som är öppnad alldeles för tidigt. Dethär kan bli stort!


1er Cru Millésime 2006
55/45 Pn/Ch
30% uppfostran på fat.
5år på jästfällningen
3 000 flaskor producerat.
Deg. 2011/03

Medelstor doft med antydan till mognad.
Vinet sköljer igenom mycket linjärt, medelfyllig och sirlig mineral med mycket bra elegans.
Jag tror nog att 06an skulle vara större om man testade den själv för här dör den tyvärr helt ut då jag testar denna mot 08an - som visar på hur tydligt och hur enormt många gånger större den fantastiska årgången 2008 verkligen är.

1er Cru Millésime 2008
60/40 Pn/Ch
100% jäst och lagrat på fat.
38mån på jästfällningen
4200 flaskor producerat
Deg. 2012/06

Stick ned näsan och du möts av en enorm bredd, komplexa drag av marmor, mynta och friska autolytiska drag.
Vinet är både otroligt friskt samtidigt som det sköljer igenom med en bredd som är större än en mogen Bollinger.
Otrolig koncentrerad frukt, gula äpplen, äppelchips, bakat kvitten, rostatbröd. rostade paranötter,
rostad  mandel. Allt detta helt omslutet av de sköna runda men ändå mjuka tonerna som faten ger.
Syran är lika skarp som en mun full med vårens sirliga harsyra.

Jag tror nog jag inte var ensam om att bli hönförd av detta förbluffande vin. Satan så bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar