30 augusti 2012

Clos Naudin 2010

Philippe Foreau Sec 2010

Traditonelle Philippe, men ändå så korrekt. Husets 'SEC' är det ända vinet ur portföljen man producerar varje år ur sina 11Ha. Som vanligt följer de Biodynamiskt odlade druvorna den klassiska vinifikationen genom en skola i åldrad fransk-ek.
2010 är en relativt rik årgång i Vouvray, lite friskare än den varma 09an som är 2000-talets bästa årgång, ofta pratas det om att den ska ha varit uppe i 1990-klass....men den som väntar på något gott...

Nu är det en ny-förlöst 10a vi har i glaset! 
Färgen ät mycket ung och blek.
Doft av Päronkrisp och somrig blomsteräng i otroligt ung och knuten stil.
Trots detta lyckas vinet ändå breda ut sin typiska breda charm, här otroligt stram, proppad med musselskal, kalk, honungsmelon, och otroligt frisk mineral. Men med en finish som försvinner allt för snabbt. Helt enkelt, ett intressant vin man inte bör öppna i dagsläget eller minst 5år framöver för den delen heller. Bra årgångar av Strama sec börjar komma till sin rätta efter 15år, för att ta 1997 som jämförelse. I dagsläget vill jag nog ändå hellre rekommendera att köpa de precis nya 2011orna eller varför inte investera i en låda 2009 som man gärna bör glömma 20år i källaren?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar