2 augusti 2012

Domaine Baumard 2000

Domaine des Baumard Clos du Papillon 2000

En melodi från Savennières. där producenten förfogar över 15ha, med en väldigt spridd och blandad portfölj. Just detta vin kommer från sluttningen Papillon, där mycket kvarts och schisten dominerar, gården är 4Ha stor och man håller en snittålder på 35år. Här arbetar man efter den biodynamiska läran, man är ännu dock inte certifierad. Skörden genomförs självklart förhand, och det är ett mycket enkelt liv vinet går igenom. En långsam fermentering på 9månader. Uppfostran tillsammans med jästfällningen, sker i 2år på stora 400liters-fat. Vinet filtreras även aldrig innan buteljeringen.

Florent Baumards egna ord om vinet; " Jag vill ha mineralitet och inte ektoner i vinet. Eken försvinner innan jag börjar sälja vinet, och jag försöker ge det en krispig mineralitet och lång finish."

Vinet har en mycket klart och vacker gulfärg.
Doften är mycket koncentrerad med en viss storhet och en viss dencitet som man bara finner från bra viner ifrån Savennières.
Frukten är hårt reducerad, som en aprikosmarmelad med smörblommor som har kokat ned alldeles för länge, som man sedan räddar genom att pressa i en frisk citron och hälla i den bästa av blomsterhonung, där har vi ingången.
Vinet attackerar tungan livligt men med värme är det mer med kraft och otrolig terroir på den benhårda steniga mineral som fullkomligt domminerar karaktären. följt av vågor av vildpäron, flytande honung, citrusblomster och bakad persika är detta ett otroligt väl-sammansatt uttryck för denna plätt jord


Ett vin som jag vill påstå kommit in i sin bästa fas då syran är så väl bakomliggande o lätt integrerad. Denna skönhet kommer under de närmsta åren nå sin bästa topp. Ett otroligt elegant och charmerande vin i halvfyllig stil som ger mig detdär fula leendet på läpparna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar