25 december 2012

Frédéric Savart

Savart Bulle de Rosé
Ljus laxrosa färg.
Tydligt bräckt anklever på nosen.
Syran går direkt till attack tillsammans med den otroligt inbjudande krämiga moussen.
Massvis av söta bär går direkt upp i gommen, vildsmultron, hallonmarmelad och körsbärskompott tillsammans med rostad ek som ännu flyter uppe på det hela. Men det är ju trots allt ett ett extremt ungt vin vi har i glaset.
Det är få viner som tex Savart som ger mig det fula leendet jag får i ansiktet. Och med tanke på att jag ganska nyligen testat detta vinet med två äldre deg-datum är jag väl-medveten hur stora och charmerande dessa viner kan bli, det svåra är bara att låta resterade flaskor få ligga


Savart Calliope 2006
Deg 2012 augusti

Mycket knuten och brödig doft, med smått komplexa nötiga toner - från faten.
Moussen är otroligt fint krämig.
Vinet går in med bra bredd, krämigt, smält smör och en korg fylld med brända mandlar.
Hård hård ung, bitsk syra ackompanjerat med bitande mineral. lång och fet finish av torkad apelsin.
Detta är förmodligen ett stort vin då det under kvällen öppnar upp. Samtidigt som det vid sin nuvarande ungdom redan visar på bra bredd och stort komplex fauna av rik mineralsten. Men det är framför-allt den exceptionellt krämiga moussen som toppar hela upplevelsen och ger det hela en väldigt bra elegans.

Jämfört med Millésime 2006 är detta bredare och smörigare men framför-allt mycket mer elegant, mer av allt egentligen.  Men överlag är det ändå väldigt lika varandra.  De speglar båda två årgång2006 väldigt bra. Ingen av dem når någonsin upp till den otroliga fruktkoncentration som Millésime 2008 gav

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar