25 december 2012

Domaine Huet 2011

Äntligen får jag grabba mina tassar över nylanserade 2011or från Favorit byn.
2011 ska historiskt vara den rikaste årgången sedan 1990 och inte bara Huet, utan även grannarna har valt att göra sina Prestiger denna årgång. Detta är i dagsläget visseligen o-betydligt då det bara är meningslöst att poppa dem innan sin 20-årsdag.

Men idag ska vi testa vingårdsläget Le Haut-Lieu.
Färgen är trots åldern gyllenegul.
Doften är direkt uttrycksfull men tydligt och bits ung. Toner av torkat krossade ostron, nyslipat metallspån och unga nyskördade gröna äpplen.
Vinet flyter med stor komplexité
Endast en stor topp Vouvray av denna klass kan gå in med sån kraft direkt som denna. Stora drag av honungsrostade päron omfamnad av en extremt terroir berikad flora av krossad kalk och krom.
Syra går långt in i kroppen och blir snabbt förbluffande elegant, toner av sirligt fläder, bakade gulatomater, brynt kvitten. Finishen är lång och mättat av bakad äppelpaj, de hårda mineral som ligger kvar ger ett sista fräscht vick av limezest. Detta är inget annat än ett stort majestätiskt vin som växer långsamt med den tålige blir belönad med en otroligt harmonisk melodi om Vouvrays vackra sommarlandskap. Som en lång välartad ung flicka som viskar om den kommande generösa buffé av mogen och bakad frukt som hon kommer bjuda på en vacker sommarkväll, långt fram i tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar