25 december 2012

Lanseringsprovning med Champagneliv

Ny lanserade vinhandlaren Daniel på Champagneliv, bjöd in på en introductions-provning där vi skulle bedömma fyra, för mig, nya odlare. Provningen serverades blint och fördelades på 4flighter. en odlare per flight, varav 4viner per flight.

Flight 1
Producent J.P. Seconde. Odlare som förfpgar över 8Ha. med en årlig production på 70 000flaskor.

Glas 1
Brut Tradition (basår 2009)
Färgen är vattnig, transparent.
Lätt vin i mycket spretig stil. Relativt metallisk-stil, på ett oangenämt vis.
Överlag mycket dåligt sammansatt, hemsk syra i cava-lik-stil. Frukt som flyter uppepå det hela. Allt avslutas med ett oangenämt beskt avslut.

Glas 2
Blanc de Noirs (basår 2009) 2 500 flaskor producerat.
Mycket Pinot dominerad nos i extremt knuten stil, här går det knappt få ur några aromer alls.
Mycket kartig syra, Frukten går i helt okej linje, men återigen är syran fruktansvärt spretig, att jag funderar på om detta verkligen kan vara champagne? Vinet dör även snabbt i glaset och dethär ger mig absolut inget.

Glas 3
Millésime 2008
Här är nosen mer komplett, små rostade toner, medelfyllig, rostade nötter, krutrök, helt okej sammansatt frukt. Mycket ung citrus-syra med en knivsudd av oangenäm mineral. Min spontana tanke är en ren BdB?
då mineralen snabbt växer i glaset.

Glas 4
JSP Secode (bas 2009)
Chablis-kritig och äpplig nos.
Tydligt störst fruktkoncentration av alla viner.
Medelfyllig packad med exotiska drag av honungsmelon, kiwi och Alsace-krispig blomster.
Allt otroligt dåligt ihop-packat med en finish som dör ut direkt.

Det går som en röd tråd genom denna producent med de extremt dåligt sammansatta vinerna. Antingen är vinmakaren mycket ung och o-erfaren. Men jag tror det största problemet ligger i att man har väldigt dåligt druvmaterial i grunden, ihop med antagligen höga skördeuttag och jag misstänker även att den höga dosagén inte tillför något vidare då den stör mig aningens hoss samtliga viner.


Flight 2
Producent: Waris-Larmandier. Odlare från Avize med årlig produktion på 20 000flaskor.

Glas1
Tradition NV
Ung, uttrycksfull i tropisk blomster halvöppen doft.
Vinet går in helt okej i halvfyllig stil, frisk lime. Bra sammansatt, oxidativ fetma, diskret mineral. halv kort svans i typisk standard stil men ändå bra

Glas2
Empriente 2005
Först men smyg kork på nosen som stör väldigt mycket.
Med mer luft blir stilen mer oxidativ och korken försvinner.
Vinet är slankt, lätt med röda äpplen, inte jättebra, men heltklart drickbart. Viss krusbärs-beska mot slutet.
Överlag varm och rund frukt, ung men alternativt varm årgång?

Glas3
Sensation NV
Stor tropisk stil, stjärnfrukt, sellerisorbet, metallisk mineral.
Tydligt BdB-stil Detta är inte alls lika bra sammansatt som de övriga vinerna och en viss sötma stör i bakgrunden, hög dosage? Grov mousse och ett vin som dör ut snabbt. detta går inte alls hem i min bok.
Värt att tilläga är att vinet bestod av 60/30/10 Chardonnay/Pinot noir/Pinot Blanc och 10g dosagé.

Glas4
Collection 2006
Ung men tydligtast djupast doft. tydligt att det är ett 100% ekat vin direkt på nosen.
Smörad mineral, williams päron, äppelchips. Bäst sammansatt av alla viner, i slank medelfyllig stil med störst elegans av dem. Mjukt och slank svans, bra!

En spretig odlare, de kraften man ofta får från Avize saknas helt här, undvik samtliga viner förutom Collection som är klartdrickbar.


Flight 3
Producent Pascal Mazet Odlare som förfogar över 3Ha från Ambonnay

Glas1
Grande Reserve (basår 2004)
Smörig och bra ingång, rostat bröd. Ganska kort, överlag ganska o-personlig men klart bättre än typiska standard cuvéer från de stora producenterna.

Glas2
Tradition (basår 2007)
Lätt autolytisk nos med champinjoner och sötmandel. Stor komplex oxidation som för tankarna till Montrachet. Elegant mycket bra sammansatt. Smörig, bakade päron, bra balans. Inte bland de bästa. Men helt klart ett vin som jag ser bra lagringspotential i. Gissningen låg på en halvbra men syrarik årgång, 2006.

Glas3
Millésime 1996
Komplex, vilmart-liknande oxidation. detta börjar närma sig sin fullamognad.
Toner av smält smör, brynt lök, champinjoner och gyllenebär. Sherry oxidation mitt i gommen. Syran skvallrar om en a-typisk 95a. Detta är inte alls lika uttrycksfullt som glaset innan, trots sin mognad är det inte alls lika brett. Finishen håller inte heller i så bra som man skulle önska. När det visade sig vara en 96a, bekräftar det bara för mig det tveksamma druv-urvalet, då vinet inte alls levererar upp till 96-nivå och det saknas så många lager av komplexité som mycket väl skulle kunna infunnits sig här. Det är ite på något sätt dåligt, mer en besvikelse så den mer upplevs som en enkel 95a somsagt.

Glas4
Extra brut (basår 2005)
Massor av krutrök på nosen tillsammas med krossad kalk. Inslag av en kylig havsbris, nyöppnat ostron, havssalt. Riklig med mycket skarp syra med bra kraft och helt okej fruktkoncentration som går i halv lång och mycket skaldjurs-dominerad stil. Finishen är diskret men håller i bra och påminner skarpt om chablis.
Att detta skulle vara en 70/30 Pinot/Chard och vara baserad på 05 var en stor överraskning då den var så otroligt frisk och helt olik årgången. för mig både bästa vinet men även den som har mest att vinna i källaren.

Flight 4
Producent: Marc Hebrart

Glas 1
Prestige millésime 2007
Neutral och kritig, lite off. möjligtvis defekt eller bara något som definitivt inte tilltalar mig

Glas 2
Rive Gauche  2005
Nötig, fet och ekig nos.
Viss smörighet i kombination med påbörjan till mognad, uttrycksfull. Växer väldigt mycket i glaset.
Riklig med smörstekta äpplen. Proppad med riklig mineral som fräschar upp den feta stilen mycket.
Här känner man tydligt att det är 50% Ay-Pinot och 50% mycket gamla-stockar Chardonnay från Chouilly. Allt bra sammansatt. kritig vitmineral i kombiation med tyngden från Ay som ger bredd, detta imponerar på mig, kanske tillochmed kvällens vin.

Glas3
Blanc de Blancs (basår 2008)
Metallisk, grape och viss Sauvignon-nyanser. eller kan det rentav vara en Pinot blanc vi har i glaset?
Metall är något som är återkommande, relativt bra  fruktkoncentration som ger upphov till riklig årgång?¨
Men tråkigt nos försvinner vinet snabbt, detta är inget vin som är väl-arbetat eller är det bara höga skördeuttag som förstör det hela?

Glas4
Special Club 2008 (60/40 Pn/Ch)
En munnfull med stekt svamp, friska bär med bra fruktkoncentration. Massor av rosenblad, blancherad mandel. Tydligt fylligast av alla viner men samtidigt tydligast yngst. Detta måste vara av en väldigt bra årgång med tanke på den solklara syran kan det vara så pass att vi har 2008 i glaset?


Hoss Marc Hebrart ska du undvika standardvinerna. Dricka och njuta av den sköna Rive Gauche. Köpa och glömma bort Special Club 2008 som kommer bli stor om många år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar