Frédéric Savart Bulle de Rosé Premier Cru
Idag testar jag en flaska som är baserad på superårgången 2019!
Denna utgåva består utav
65% Pinot noir
30% Chardonnay
5% tillsatt fatlagrat rödvin coteaux rouge d'écueil Les Gillis(2018).
80% 2019
20% 2018
Bara vin ifrån gamla stockar I Écueil Premier Cru.
Basvinet är jäst och mognadslagrat på 350liter ekfat i 13mån och är inte malolaktiskt jäst.
Vinet buteljerades utan filtrering oktober 2020 och fick sedan 15mån lagring på jästfällningen i flaskan
och deggad 2022/01 med 2g dosage.
Kul kuriosa är oxå att detta är den sista påkostade utgåvan utav rosén!
Denna är ju mognadslagrad helt på fat över ett år,
Alla kommande varianter är bara mognadslagrade 7mån och då även till hälften på ståltank.
Dessutom till ett betydligt högre pris även, så denna 2019 utgåva får man verkligen njuta utav.!
Vinet inleder förvånansvärt ungt, Thight stram och fokuserad.
Toner av rabarber, blodgrape, tranbär, röda druvskal, lätt vanilj parfym o mycket autolytiskadrag och krossad krita o röksten.
Lätta lätta fatnyanser och lätta reduktiva krutiga drag på samma gång.
Kroppen är mediumfyllig tsm med mycket hög syra och bitande, nästan stram tannin struktur,
Allt med otroligt saltig och kritig mineralité i stram mycket torr och kompromisslös stil.
Mycket mycket fokuserat vin med hög intensitet och stram mycket kritigt uttryck.
Munnen är krämig av jästfällning och mycket stram.
Vinet är djupt och lång o bjuder på en lång otroligt sväng av intensitet, energi och längd.
Högintensiva smaker med djup o fin längd mycket mycket gott detta!
Idag lider de aningens utav att ha öppnats lite för tidigt bara.
Savarts viner har sedan 2017 bara blivit mer och mer strama o intensiva och mer lagrings krävande.
Jag måste säga att ja behöver införa ett nytt drickesfönster om minst 4år på korken innan man börjar fundera på att öppna upp några flaskor alls utav Savarts viner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar