Från början var Mareuil-sur-Ay en Grand Cru by men de valde själva att ned-klassiciferas för att lätta på skattetrycket och det är verkligen något jag alltid återkommer till att Mareuil är så himla mycket Grand Cru så mycket bra kommer verkligen härifrån!
Idag ska vi ta oss upp på absolut högsta kullen drygt 200meter upp, vi går precis förbi legendariska Clos de Goisses och här längst uppe på Montgruguet-berget har topp skiktet utav jorden nästan helt evaporerat bort och det är mer ellermindre en helt ren bädd utav renaste campanien-kritan som vinrankorna växer på. Här längst upp på berget finns flera vingårdslägen, där finns bla Selosse mest kända Sous Le Mont som är precis inbäddat bredvid Fabrice rankor.
Här uppe är det 100% Pinot noir och biodynamisk odling som gäller.
Vinet är spontanjäst på barrique ekfat (10%ny ek), där den får regelbunden batonnage och mognadslagras där 9mån, vinet buteljeras sedan utan filtering o får vila
36mån på jästfällningen I flaskan under naturkork och sedan degg 2023/04 med 3g dosage
Drygt 10fat blev cirka 3000flaskor buteljerat denna årgång.
Fabrice Pouillon Les Montgruguet Millésime 2019 Extra-Brut Premier Cru
Det bjuds direkt på distinktivt intensiv rostad och mineralisk karaktär,
Parfymen är komplex o djup med härliga äpplen och krita i mångfaceterat uttryck.
Attacken är distinktiv komplex med mycket mycket frisk intensivt vin.
Toner av gula äpplen, röda äpplen, gula plommon, apelsin, rostade mandlar, saltsten, krossad krita.
Strukturen och mineraliten är brutalt skarp ett helt otroligt intensivt vin med så mycket riklig kritighet.
Det smakar faktiskt väldigt mycket clos de goisses oxå på ett väldigt bekant vis.
Kroppen är mediumplus fyllig tsm med skyhög syra, lång intensivt vin med helt gudomligt gott
i ungt frisk stil men med så mycket personlighet på en flaska.
Eleganta fatnyanser med rostade mandlar och smält smör är galet gott.
Munnen är krämig harmonisk och dricks med fördel bättre andra dagen, lätt oxidativ stil med mycket röda äpplen, nötter och krossad krita i fyllig riklig mycket härlig stil.
Fantastisk längd intensitet och otroligt gott dettta.
Här finns det naturligtvis så mycket mer att vinna med ytterligare 5-10år på korken
Årgångens syra är här med framförallt vingårdsläget mineralité ger så mycket struktur.
trots att vinet är oxidativt spontanjäst på fat med malo så smaker det motsatsen så sjukt mkt stram mineralite och energi
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar