30 november 2023

En kort November Provning på Strandvägen

Damien Hugot Blanc de Blancs Brut
Detta är hans instegsvin och denna flaska är med basår 2019 till 70%.
som är Chardonnay ifrån Cramant jäst på Foudres, och 30% tillsatt gamlareservviner som legat på Foudres som är en evig reserv helt på druvor från på Chouilly.
Vinet fick lite mer än 2år på jästfällningen i flaskan och deggades 2022/11 med 6g dosage.

Relativt öppen o bjussig på frukten, överraskande rätt fram och fylligt, naturligtvis ung men otroligt härlig energi och dendär smygande krämigheten från faten.
Mineral profilen är otroligt ren och kritigt super rent.
Strukturen är krämig lång  tsm med fina blommiga nyanser, otroligt fin helt över förväntan. Vinet fortsätter med
Härliga tropiskafrukter som blir varama och bara växer fram med tiden, frukten är relativt söt och insmickrande, härligt nötig mjuk och lång svans en fint avvägd o mycket välgjord elegant Bdb i överraskande tillgänglig stil.
Med tid så växer frukten enorm och det blir rena rama fruktkakan med varm tropisk frukt och citronpaj.

Mognadslagringen på stora ekfat har verkligen syrasatt vinet på intressant sätt, att det är så överraskande tillgängligt o så härligt bjussigt på frukten, en intressant och härligt fruktig BdB med fin personlighet, riktigt bra. Bara problemet de att jag är verkligen ingen vidare BdB människa, så de är inte riktigt min stil.


Laculle Fréres Bourdon Brut Nature 2018
Är oxå en ren Chardonnay. Här är dock druvorna från plotten Bourdon som är limestens jord på portlandier lerig kalkjord som ligger i byn Chervey i Côte des Bar.
Vinet fick jäsa och mognadslagras på små & stora ekfat utan tillsatser och buteljerades utan filtrering juli 2019 och fick 3år på jästfällningen i flaskan under traditionel kork, agrafe style för att fortsätta få microoxidation, vinet deggades sedan 2022/08 med noll dosage.


Öppen nötig lite knäckig och fin oxidativ inledningsvis.
Vinet är krämigt mycket nötig och rostad I stilen den är öppen o bred på frukten i  härligt öppet läge.
Kul o pröva sida vid sida här är det så tydligt avsaknad av energi, man känner verkligen den leriga jorden de finns lixom ingen mineralite alls.
Hursomhelst är detta en Super trevlig BdB med lite fatnyanser som smyger fram hur läckert som helst.
Det är ett tillgängligt, gott, mjukt och överraskande 'färdigt' , tydligt oxiderad och mogen, med långa fina balanserat ekfatstoner i mycket nötig harmoni som avslutas lite kort o torrt bara.

Med tid, andra dagen, blir vinet mer harmoniskt men den tappar markant energi och det saknas tydligt djup och intensitet den blir tyvärr lite platt och just i denna provning är terroir känslan utav Aube en nackdel för vinet helt klart. Det saknas lixom lite kropp och intensitet i dethela blir det plattfall med tiden.



Paul Déthune Blanc de Noirs extra-brut
Denna flaska är baserad till 70% på 2018
där hälften/hälften fått jäsa och mognadslagras på små 205liter fat & stora Foudres, i
drygt 7mån innan buteljering. 30% är oxå gamla reservviner som lagrats på Foudres.
Vinet fick 20mån på jästfällningen i flaskan och deggas sedan 2020/12 med 5g dosage.

Smörig härlig Ambonnay-nos, laddad med tydlig profil med djupa Llxiga fatnyanser helt underbart.
Vinet är fylligt o stort i härligt öppet tillgängligt läge, tsm med fin stram mycket torr och härliga skogsbär och skogshallon, smält smör, rostad träplanka, krossad flintasten.
Vinet är fortfarande väldigt ungt. Fruktem känns precis nyförlöst o det är otroligt långt och intensivt kritigt. Aromerna är öppna, smöriga och breda helt underbara men syran är ung vass och svansen är långt otroligt kritig otroligt läcker ung och thight känsla med fin saltigt mineralisk avslut, så läckert

Vinet bara växer och växer med tiden o blir sådär stor krämig och härligt croissant-smörigt, samtidigt som det pumpar på med stor energi och härligt krispig mineralite så härligt gott detta.
Jag fullkomligt älskar Ambonnay terroiren så sjukt gott!


Dérot-Delugny Bréve Historie de Temps 2012
Detta är en av deras bästa viner sin Millésime 2012.
på likadelar Chardonnay&Meunier. Mognadslagrad 13mån på ståltank buteljerad okt2013
och vinet fick ligga på sin jästfällning ungefär 9år innan den deggades 2022 med 7g dosage.

Reduktiv och relativt mogna fruktiga meunier blommiga aromer.
Attacken är bred och krämig med röksten o rostade nötter otroligt rikliga Autolytisk-rostad karaktär från långa lagringen på jästfällningen och lång fin frukt, som är väldigt meunier blommigt dominerande. kroppen är dessvärre lite okoncentrerad o tunn.
Vinet är och blir bara mer o mer mycket mycket rostat. Smakar som en dålig Charles heidseick fast mycket meunier dehär är bra krispig blommig och mycket rostad skumpa.
Men med mettalisk mineralite och tunn kort kropp. De är naturligtvis en bra o god skumpa bara tunnt och inget som tilltalar mig dessvärre, Inte min stil alls.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar