16 november 2023

Food & wine mässan -23


Då detta var små smakprover på stående fot, blev det bara korta anteckningar från årets Sthlm Food & wine mässa i Älvsjö.

Paul Sugot ifrån Avize imponerar stort. NV är stor generös med härligt krutig o reduktiv kropp ,med stor honungartad o kokos stinn mogen bred och helt underbart kritig mineralité I färdig o drickvänlig stil, mycket gott.

Millesime 2010 är ännu mer koncentrerad, men oförlöst och i stort behov utav lagring.
De är ändå ett otroligt intensivt vin med med sin strama strama avize mineralite super bra producent !


En ren 2019 från Champagne Marie Copinet "Rupture" är ett rent vingårdsvin på Pinot som spontanjäst och är stort mycket personlighet o trevligt, bjuder på hög intensitet o personlighet med viss funkyness o hög o stram syra o kropp, trevligt, den är oxå riktigt bra.



Från Barrique import blir min favorit Fatjästa vingårdsvin 50/50 Chardonnay/Pinot noir

Gounel-Lassale ifrån byn Chigny-les-Roses i montagne de Reims har många 1er Cru lägen i omkringliggande byar.
Denna rena vingårdsvin Le Haut Belai befiner vi oss i 1er Cru Ludes.
det är
100% från 2018.
Jäst och mognadslagrad delvis på Foudres och små ekfat.
deggad med noll dosage efter drygt 3år på jästfällningen.
Dehär är en riktigt favorit skumpa med stor krämig mycket personlig profil med lite funkya jästiga inslag av gamla fat o krämig mandelmassa o lätt oxiderade toner med mycket varma blommigarosor och super läcker o stram mineralité en härlig skumpa med stor personlighet


Men det största vinet på mässan kommer från Verzenay Lafalise Froissart Cuvée Lot045 som historiskt alltid gått till Krug men nu har odlaren själv valt att behålla lite druvor och jäser den helt på nya bourgognefat och resultatet är stort maffigt köttigt som en Montrachet wow vilket powervin helt klart alldeles för ungt o stramt men  shit vilken enorm energi. Verkligen massvis av allt! riktigt bombvin härftig upplevelse. Dehär är oxå en relativt nylanserad odlare verkligen att hålla koll på !



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar