I mellersta södra delen av ön är det enligt lokalbefolkningen ursprungs området för den gröna Pošip druvan.
hos Vinarija Nerica
Rosé
På en unik blå posip druva.
Vinet är lätt insmickrande stålfatat i lätt krispig stil. Ytterst neutralt och inställsamt.
Pošip nerica
Visar på mjuk syra och rund kropp med väldigt mycket Sauvignon blanc känsla med nässlor o nyklippt gräs så väldigt enkelt o friskt, saknar helt terroir känsla.
Pošip Mindel sur lie
Enligt vinmakaren till hälften jäst på skalen och hälften med tillsatt jäst, Mognadslagrat tsm med jästfällningen 1år på slavonka bottifat och sen omdraget för ytterligare 1år på ståltank.
Stor burgundisk doft med mycket generöst blommiga drag , Autolytiska oxidativa drag med jästfällning, rostade mandlar. Vinet har medium lång kropp med god syra och diskret steniga drag, oxå mjuk o blommig kropp men tyvärr har jag kanske haft för stora förhoppningar på detta, då de fått pris i Decanter och dehär är en av öns dyraste vitaviner. Saknar vinet ändå spets och kropp för att nå ut hela vägen. Lätt besvikelse blir det tyvärr.
En vit bourgogne ifrån tex Goisot är både billigare och godare med fylligare kostym än vad dethär är.
60 Pošip Nerica
Special utgåva, orangevin spontanjäst på skalen och mognadslagras på keramik ägg på skalen i två månader och är sedan buteljerad utan svavel eller filtrering.
Funky doft av skalmassa, Kanderade apelsiner o torkade aprikoser med mjuk mycket välbalanserat vin men utan syra och fräschör, men härligt torrt och så aningens alkoholstinnt vin.
Ändå balanserat o bra.
60 Posip Crni
Samma vinifikationsett som ovan Alltså dock på blåa druvan, Spontanjäst på skalen o Mognadslagrat 2månader på skalen I keramiskt ägg precis som förra vinet.
Färgen är ruby Rosé
Eller precis som en Rosé de Saignée helt enkelt.
Lite diskret brettig doft, drar helt klart åt sponjanjäst körsbärs öl.
Reduktiv doft av stall och gamla tranbär.
Helt klart oxiderat vin.
Låg syra, mogenfrukt, dov o mycket balanserat vin med Mogna lätta tanniner.
Doften är helt klart defekt men vinet smakar som det ska. Men nä detta gör de inget vidare topp bra, nä. Experiment ja men inte för att sälja.
Orangevinet är okej och är vineriets bästa vin.
Återigen förvånansvärt att med så bra vingårdar och växtförhållande, att hålla på att tillsätta industrijäst och göra så medelmåttiga neutrala tråkiga viner.
De två sista är de enda vinerna som är mer naturliga.
De gör oxå ett rent rödvin men som oxå är ståltanksjäst med industrijäst. Suck, så tråkigt det emellanåt är.
knas när man har så bra växt förhållanden som man har här..
Jag drar vidare till " gudfadern på ön"
Luka är typ den enda på ön som har gamla vinrankor från hans familj, några är tillomed över 100år.
Krajancic sur lie.
Från Pošip rankor över 50år ålder.
Är spontanjäst och mognadslagrad på sin jästfällning med regelbunden batonnage på en blandning utav 228liters bdx fat o demi muids utav kroatisk ek och 750liters amerikanska ekfat. Sammanlagt görs bara 3000flaskor
På faten får vinet ligga ca 14mån och dras sedan om med filtrering till ståltank i drygt 6mån där vinet blandasihop ifrån faten och buteljeras o får vila minst 6mån i källaren innan de går ut till försäljning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar