Clos Naudin Vouvray Brut 2013
100% Chenin blanc från gamla stockar.
Vinet är jäst i gamla 300liters fat utan tillsatt jäst.
vinet har fått ligga på sin jästfällning på flaska i 4år
och är deggad 2018.
Vinet har en aningen knuten och ung blommig doft,
attacken är mycket fräsch med lätta päron splittiga nyanser
med lite mineraliska inslag utav krossade stenar.
det blir en viss stram och besk avslutning.
överlag är vinet lite väl ungt och knutet och känns betydligt vag jämsides de nästkommande två..
Dehours Millésime 2013.
Helt ny årgångs cuvée från Jerome Dehours äldsta stockar.
över 2/3 utav blandningen är hans bästa Pinot Meunier stockar som fått jäsa på stålfat.
blandat med drygt en tredjedel ifrån en plott med Chardonnay som fått jäsa på äldre ekfat.
Vinet har sedan fått hela 72mån på jästfällningen på flaska.
Deggad 2020
Doften är öppen o yppig, mycket nötig med inslag utav bakade äpplen.
Vinet är Komplext med mycket nötiga inslag av röda äpplen ackompanjerat tillsammans med härliga lätta mogna toner som för tankarna till källare och inlagda skaldjur.
trots relativt liten mängd fat känns tonerna utav nötiga fat påtagligt.
Även bra mec bett i syran gjorde detta till en favorit kombo till anklever för kvällen.
Huré Frères Instananée 2013
en Blanc de noirs på 80% Pinot noir och 20% Meunier.
65% lagrat på stålfat och 35% är jäst på ekfat.
det som utmärker denna champagne är framförallt att malolaktiska jäsningen är blockerad.
vinet har vilat på sin jästfällning på flaska i 72mån.
flaskan är deggad 2020.
En betydligt svårare Champagne som är mer vresig men som med luftning öppnar upp sig mer och får en mer djup mångnyanserad kostym med rostade bröd toner och lätt krutrök.
Vinet är givetvis det stramaste i gänget men tack vare den tydliga Pinot dominerade röda fruktiga kroppen var det helt utsökt till pata negra skinka.
Vid luftning kommer Vinet mer till liv och bjuder på en riklig frukt fauna med toner av aprikos, gula plommon, grillad citron, nougat och ett mycket saltigt stramt avslut. Överlag klart ett alldeles för ungt vin att dricka de närmaste åren, men att dricka dag två riktigt gott, måste försöka hålla fem år på korken iaf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar