Idag testar jag för mig en helt ny producent!
Jean-Philippe Trousset, är en odlare som håller till i premier cru-byn Les Mesneux i Montagne de Reims.
Jean-Philippe och hustrun Karine äger 7,6 hektar odlingar, belägna i Sacy, Les Mesneux och Ville-Dommange. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och är HVE-certifierade sedan 2017.
De producerar ca 72 000 flaskor per år.
De gör flera olika NV instegsviner men gör även en del druvspecifika och vingårdviner på sina bästa lägen.
Jag kommer testa mer härifrån lite längre fram.
Jean-Philippe Trousset Rosé Extra Brut Premier Cru
Detta är deras Assemblage rosé på :
46% Chardonnay
30% Pinot noir
18% Meunier
6% Fatlagrat rödvin ifrån Frédéric Savart (Les Gillis)
55% på basåret 2021.
45% reservvin ifrån Foudres.
Basvinet är till 90% jäst på ståltank
och 10% mognadslagrat på ekfat utan malolaktisk jäsning.
10mån mognadslagring på faten och tirage 2022 med andra vila på jästfällningen i flaskan 15mån följt utav degg med 3,5g dosage. Deggad hösten 2023.
Druvor ifån Les Mesneux Sacy & ècueil.
Ung men intensivt generös parfym med krispigt bärig frukt.
Vinet går in ungt mycket friskt, med generöst parfymerad frukt åt smultronhållet tsm med körsbär, lingon,gula äpplen o röksten.
Kroppen är lätt med mediumhög syra och ett otroligt bett och struktur med distinkt mineralité i väldigt laser skarp och seriös stil, icke malo märks väl här.
toner av fröknäcke, mycket bär, smultron, lingon, krossad krita, äppleskal, röksten och lakrits.
Svansen är lång och växer bak i gommen
en fin ton utav krut som förnimmer väldigt mycket om savart är fantastiskt gott.
Väldigt välgjort vin som redan från start ger fin balans och riktigt bra mineral bett.
En viss parfym ifrån Savart finns absolut här som lyfter vinet ytterligare en dimension, en positiv överraskning helt klart.
Dehär är en jätte bra mycket välgjord rosé i sin egna stil med bra terroir känsla utav ursprung, jag gillar den skarpt och skulle sätta den strået vassare än Huré Fréres på min betyg skala
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar