Adrien Rousseaux (född 1986) tog över Rousseaux-Batteux i 2012 och är 4:e generationens ´Récoltant manipulant´ Familjens historia som vinmakare i Verzenay Grand Cru, sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet men det var Adriens farfars far Paul Rousseaux som skapade de första egna flaskorna strax efter första världskriget, runt 1920.
Michel Rousseaux, Adriens farfar, utvecklade gården på 50:talet.
En av Michels fyra söner (alla är vinodlare) är Denis, Adriens far, och det är han som grundade Rousseaux-Batteux med sin fjärdedel av de 2,5 hektar som han ärvde av sin far.
Idag besitter Adrien 2,6 hektar från Grand Cru i Montagne de Reims och närmare bestämt pittoreska hembyn Verzenay, Verzy och Louvois där fokuset är på en naturlig vinodling som ger frisk jord och friska druvor. Inga ogräsmedel eller insektsmedel används i vingårdarna.
Vinifieringen går i samma spår där Adrien vill ingripa så lite som möjligt och låta vinet uttrycka deras vackra terroir. Druvjuicerna från vingårdarna vinifieras separat och ligger främst på använda ekfat från Bourgogne men även på ståltank.
Rousseaux-Batteux Rosé Grand Cru
Görs på 100% Pinot noir ifrån Verzenay & Verzy
ifrån vingårdarna Les Grandes Voyettes, Les Potences, Les Borneaux.
50% utav vinet är Basen ifrån 2020 som jäser på ståltank.
50% är utav reservviner ifrån 2019 som är mognadslagrat på ekfat
och 10% skvätten med rödvin är oxå ekfatslagrat.
Denna flaskan är buteljerad maj2021 efter drygt 8mån mognadslagring, följt utav knappt 2år på jästfällningen i flaskan innan den deggas 2023/01 med 3g dosage.
Näsan bjuder på djup uttrycksfull parfym med
jästfällning, rostat bröd, tranbär o blodgrapesorbet.
Vinet är ungt, går in friskt, krämigt och fruktigt med bestämd stramhet över paletten.
Kroppen är mediumlätt med medium instensiv syra - tsm med liten liten tanninstruktur som är naggande god. Strukturen är krämig, härligt riktigt friskt god harmonisk skumpa, toner av
blodgrape, tangerine, rödaäppleskal, rosor, rabarberskal, krossademusselskal.
Avslutet är långt, ihållande med tydlig sälta och fin mineraliskintensitet.
Bra roséskumpa detta!
helt klart snäppet bättre än tex Damien Hugot som jag testade nyligen,
men Pouillon tex är ännu lite bättre.
Mycket stram skumpa i tydligt matvänlig stil med sin höga mineraliska sälta och lätta tanninbett. Fruktansvärt gott med anklever till !
Absolut köp rekommendation.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar