21 april 2024

Min favvo från Gounel-lassalle

Champagne Gounel-Lassalle, beläget i byn Chigny-les-Roses i Reims-bergen. Vingården drivs av makarna Arnaud och Sophie, som valde att förnya champagnerna och varumärket år 2018.

En självklarhet för dem var att övergå till HVE (High Environmental Value) och VDC-certifierad hållbar vinodling i Champagne för att bevara marken från tidigare generationer och låta terroiren uttryckas på bästa sätt i varje cuveé.

Här skapas champagner som avslöjar terroiren och samtliga cuveé är Brut Nature. 

Historien om Champagne Gounel-Lassalle sträcker sig tillbaka till 1870, då Herr och Fru Lassalle blev de första i familjen att etablera rötterna för den framtida vingården på Domaine i byn Premier Cru Ludes. Under 1950-talet gick Hélène, Arnauds mormor, med i den kooperativa gruppen Chigny-les-Roses. Champagne Gounel-Lassalle började då exporteras till olika delar av landet. Pierre, Arnauds far, fick fördelarna av det kooperativa stödet och marknadsförde sina champagner med en produktion på upp till 30 000 flaskor. Det möjliggjorde en utvidgning av familjens vingård.

Arnaud Gounel fortsatte sin fars arbete, men hade en utmaning i åtanke när han återupptog verksamheten och träffade Sophie. Han hade en vilja att befria sig och vinifiera sina egna viner.

År 2018 blev det första året med skörd för huset, och de första cuvéerna vinifierades av Arnaud.

Gounel-Lassalles vingård omfattar tomter i byarna Premier Cru Chigny-les-Roses, Ludes, Rilly-la-Montagne och även Barcy-sur-Marne. De har totalt 5 hektar och 29 lieu dits, med en potential på 50 000 flaskor.

Gounel Lassalle Le Haut Belai 2018 Brut Nature

Är deras vingårdsvin, precis söder utanför byn så detta läge tillhör Premier Cru Ludes.
Vingårdsläget har kalkrik underjord med toplager flintarik lerigmatjord.
här är det 52%Pinot Noir & 48% Chardonnay, även om etiketten säger konstigt nog 50/50.
Detta vin är ett rent årgångsvin 2018 som fick jäsa utan tillsatser på en blandning utav fat: 228liters barriquer 400liter demi muids och 1000liters foudres.
inget av vinerna fick genomgå malolaktisk jäsning o på faten fick vinet mognadslagras drygt 9mån med endast 3st batonnage utförda. Tirage 2019/06 buteljerad under kork agrafe-style och 3,5års vila på jästfällningen i flaskan, sen så deggas flaskan 2022/12 helt utan dosage. Endast 3985 flaskor producerat. Känns väldigt naturvins-hipster-vibes här !

Vinet inleder bjussigt o myckestramt, med toner av källare, jästfällning, nötter och rostade fat mycket karaktär och påtaglig stramhet inledningsvis i ung o pigg manéer.

Kroppen är medium fyllig med gula äpplen, gula plommon, rostade mandlar, hög syra påtagligt stram o mycket mycket piggt vin med mineraliskt inslag av musseljuice.
Stor bred bouqet massvis med härlig parfym av rostade fat som smyger perfekt i bakgrunden väldigt snyggt avvägd fathantering här.
Uttrycksfullt vin med mycket parfym lager på lager ett härligt vin med karaktär. 
Med hög intensitet och otroligt rent och härligt stramt mineraliskt uttryck med lång uttrycksfull svans som lämnar bittert med rostade mandlar påtagligt saltig mineralité, hög syra lång och ihållande smak. Vinet hade tveklöst varit någon nivå bättre med bara lite dosage faktiskt.
Lite dyr producent som tar mycket betalt, men jäkla bra karaktär raktigenom portföljen,
allt är hög klass härifrån. stark rekommendation. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar