Jag testade för första gången detta vin på franskavinlistans stora sortiments provning och blev helt hänförd över kvalitet, den gick tillomed hem som bästa BSA skumpa över alla producenter gick den alltså ut som min vinnare.
Lite bakgrunds historia först:
Roger Pouillon grundade sin egendom 1947, idag är det barnbarnet Fabrice Pouillon som tredje generation odlare leder vidare rodret från hembyn Mareuil sur Ay i Marne dalen.
Denna by var en gång Grand Cru klassiciferad men dem själva klaccificerade ner sig till Premier Cru pga lägre skatt. Personligen håller jag denna by högre än tex Bouzy, Verzenay, Tauxieres och Mailly som är klaccificierade Grand Cru.
Fabrice började arbeta vingårdarna 1998, och 2003 började han inspireras utav andra mer naturliga odlare då han påbörjade sitt arbete mot ekologisk odling och att följa naturens gång. Några år senare 2008 odlar han helt biodynamiskt och har de senaste åren börjat fasa ut alla ståltankar mot en mer oxidativ vinifikations filosofi, med allt ifrån små barriquer, demi muids, 700litesfat, stora 2500liters foudres och cementtankar. Alla former av tillsatser har med åren oxå fasat ut till förmån för naturliga sockerarter och jäst stammar från druvmust och skal etc.
R. Pouillon Grande Vallée
för ettpar årsedan ändrade Fabrice sin filosofi och gjorde om sitt standardvin brut reserve, byte namn på den till Grande Vallé i samband med att han utfasar sina ståltankar och även att denna nya får jäsa spontant.
Denna nya instegscuvée får större andel utav basårgången men framförallt får allt basvin som även är biodynamiskt odlat, jäsa vilt, på gamla ekfat, förut var det ståltank.
Druvorna kommer ifrån Avenay, Épernay, Festigny, Mareuil o Mutigny.
Cuvéen består utav:
65% Pinot noir.
20% Meunier.
15% Chardonnay.
50% årgång 2020
15% årgång 2019
15% årgång 2018
20% äldre reservviner lagrad på foudres
Basvinet fick jäsa spontant ca lika delar på barriquer, foudres och cementtank. mognadslagras där med full malo i ca 9mån innan det buteljeras utan tillsats utav jäst eller socker.
Denna process kallar han själv MFP där 15% utav föregående års juice sparas för att sen tillsättas i flaskan som sedan får jäsa ut. Fabrice säger att resultatet blir en mer naturlig och krämig mousse genom att blanda tillbacks samma, men ojästa must som sen får jäsa ut och ge en extra integrerad mousse.
Vinet fick sedan vila där på sin andra jäsning på flaskan i 2år och är deggad 2023/06 med 2g dosage, även dosagen består naturligtvis inte utav socker utan den naturligt söta druvmusten från samma skörd.
En otroligt nördig och ambitiös standard pava detta! ändå med den habila prisbilden "under500spänn"
Kolla på den djupa koppar färgen !
Doften är både ung och mogen på samma gång, vi bjuds på
rostade nötter, mogen äpple cider och bakad äpplepaj.
Vinet går in piggt är medium fylligt mycket mycket krämigt inledningsvis med bjussig syra och frukt. Som sen sakteliga med luft och värme övergår till mer oxidativ-odlar-vibe, med stor personlighet! Toner av röda äpplen, valnötter, kanderad apelsin, oxidation, bakade äpplen, mogna persikor, cidre, skogsbär sorbet allt tillsammans med närvarande men fint integrerad medium syra.
Härligt personlighet med tydligt pinot-kropp, mogen generös väldigt harmoniskt vin, med skön oxidation.
Svansen är lång o härligt intensiv med distinkt mineralité och oxidation, bakade äpplen stram torrt avslut med massvis av krita.
Ett helt fantastiskt vin för o va 'instegsvin' Helt klart i min stil som älskar pinot-fokus.
Detta påminner mycket om Béreche i sin snyggt oxiderade stil. Sjukt bra o intressant att denna odlare inte blivit mer hypead ändå
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar