5 juli 2022

Skumpa på strandvägen

Pierre Gerbais l'Audace 2016
Deg2020/04.

Vingårdsvin från st-marie i Celles sur Ource i Aube 100% Pinot noir stockar planterade 1960.

Spontanjäst i stålfat och mognadslagrad på sin jästfällning utan tillsatser fram tills sommaren då vinet buteljeras och får vila 3år på sin jästfällning I flaska. Vinet är helt osvavlat o deggat utan dosage.

Doften är ännu knuten mycket grön äpplig 

Vinet är krämigt mycket ungt lite endimensionellt o kort.

Vinet har fin krämig o blommig struktur men är lite väl enkelt o kort i grön äpplig lite tråkig stil. välgjort elegant men kort och lite tråkig i detta tuffa sällskap.

Elise Bougy Le Moint Chainqueux 2018.
Deg2021/06

Vingårdsvin planterad 1965 med Pinot noir & Meunier i Premier Cru byn Le Mesneux.
Spontanjäst utan tillsatser på en blandning utav 7st barriquer på 228l och en Foudre på 2000liter.
Vinet är även helt osvavlat och inga tillsatser används o ingen dosage.

Doften är elegant nötig biodriven riklig rödäpplig.
Vinet är mycket ungt med enorm energi o mineralité i medium fyllig stil, otroligt välgjort o snyggt för så ung vinmakare, diskret oxidativ karaktär med intressant mineraldjup, toner av kanderad apelsin o krokant o vita blommor.
Ett spännande krämigt o lite funky personligtvin i bra men bara mediumfyllig stil med fin personlighet en intressant o lite egen funky stil.
Lite väl bitig syra, hade verkligen mått bra av ett par år till på korken.
men gott och intressant vin




Frédéric Savart Les Noues 2016
Deg2020/06

Vingårdsvin från Écueil.
Jäst på 500liters fat utan omrörning I 10mån. Den malolaktiska jäsningen  är blockerad och vinet får sedan vila 3år på jästfällningen I flaska o deggas 2020/06 med en dosage på 2g.

Mycket mörk färg
Ung doft med mycket aromer utav rostade fat mogna plommon o krossad sten o bakad äpplepaj, men ännu relativ knuten i sina aromer.

Vinet är krämigt mycket fylligt.
Här finns mycket att älska, komplex, mycket välstrukturerad men otrolig finnes o balans med kraft av mörka björnbär, rödäpplemos, varma plommon, varma persikor, rostade mandlar, choklad, fransknougat o kritig mineral med varm frukt och bitande struktur med varm nötig kropp lång och helt fantastisk.
Detta är en kraftigt mycket fat-dominerat vin med elegans mellan kraftigt nötiga drag o varma frukter o läskande mineralite,
Helt klart mycket syrlig och ung men väldigt gott redan nu, fantastisk personlighet som vinner duellen. Solklart bäst för mig, shit vad bra Savarts vingårdsviner är.
Jag ska testa nästa flaska, 2026, så hoppas vi på en mer öppen upplevelse.

Louis Roederer Nature Blanc 2012
Deg2019.

Bara druvor som är biodynamiskt odlade från Premier Cru byn Cumierès.
15% utav vinet är jäst på 205liter champagne ekfat o resten på ståltank.
Den malolaktiska jäsningen är blockerad.
Cuvéen består utav 55% pinot noir 25 % Meunier o 20% Chardonnay.
Vinet har fått vila 6år på jästfällningen I flaskan och är deggat utan dosage.

Doften är en fullkomlig explosion utav krutrök och rostade fat härligt fin oxidativ grönsaksbuljong. helt otrolig doft.

Smaken är rikligt mycket stram med tydligt  kritmineralisk dominans, toner med riklig fruktiga drag mer åt det grönäppliga hållet med mycket bränd sparris.
Vinet är långt mycket fint avvägt uttrycksfull mycket saltig otroligt välgjort och väldigt mycket fat trots så lite använt i vinifikationen. Otroligt bra vin från Roederer.
men som tydligt tydligt har sin strama 2012 syra med sig men börjar komma in i en bra drickesfas nu, sjukt bra special vin från Roederer.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar