Ikväll arrangerar jag en intressant
BdN duell i olika by-profiler och vinifikations filosofier.
Mailly Grand Cru Blanc de Pinot noir
Deg2020/12
Med basår 2017.
Frisk o blommig mycket syrlig o känns ung på nosen, vinet blommar inte nämnvärt ut med temperetur o luft heller.
Vinet är lite stramt men välbalanserat, Mycket syrligt och friskt vin som mer bär på elegans o blommighet än kropp. kanske är det den dåliga årgången som lyser igenom men vinet väks aldrig till liv och flaskan dricks ändå långsamt under kvällen, men visar aldrig upp något mer än en enkel standard skumpa typ.. det är en helt okej o väldgord Champagne men inte mycket mer, inget i min smak.
Lacourte Godbillon Mi-Pentes BdN.
(Écueil)
Deg2021/09 med basår 2016.
100% Pinot noir på 30-40åriga vinrankor.
50% Jäst på ekfat o 50% ståltankar.
Utan Malo-jäsning.
50mån vila på jästfällningen i flaskan o deggad med 3g dosage
Mycket fina rostade fat på nosen med lite funky toner av jästfällningen väldigt väldigt gott och välgjort vin som bjuder på toner av tranbär, björnbär, mazarin, ett mycket fruktigt vin med mycket mineraliska toner av kalksten, spontant är dehär mycket likt sin granne Savart i sin stil. känns tydligt att man har sett upp till Accomplie med detta vin. Blint hade jag nämligen gissat på det vinet, då det bäri samma fyllighet och fina krit-mineralité, riktigt kul, med grann.odlare med samma kvalitets inriktning.
Väldigt trevligt karaktärsfullt vin, framförallt väldigt imponerad utav den tydliga rökiga fat hanteringen som verkligen sticker ut i kombination med Komplex o fyllig frukt och riktigt snyggt bitande mineral sälta, för mig har denna allt, packat i en enkelt medelfyllig kostym.
Kul med ett prisvärt vin man faktiskt kan fåtag på att köpa.
Paul Déthune Blanc de Noirs.
(Ambonnay)
Deg2020/12
70% årgång 2018 där hälften jäst på 205liter ekfat och resten på 3400liter foudre.
30% reservvin från 3400liters ekfat.
Ung mycket blommig doft med små härliga fat-nyanser som smyger I bakgrunden.
Vinet är hus-typiskt med fin nötig mycket fyllig härlig krämighet och väldigt gott med munnfull med röda plommon, röda äpplen och fina vanilj toner i lång krämig mycket härlig kropp.
Helt klart det mest eleganta och kompletta vinet i första trion. men som i min munn ännu är lite för ung.
men jag är bortskämd och har druckit detta vin i så många årgångar och vet hur mycket de växer med tid.
slutsats Déthune BdN måste få ligga minst 2år innan man funderar på att öppna dem.
men vinner magiskt mycket mellan 6-8år också.
2018 är en utav de mest intressanta årgångarna jag smakat på hela 00 talet.
Ulysse Collin Les Maillons 2010
100% Pinot noir från gamla stockar jäst och lagrat tsm med jästfällningen på 220liter bourgogne fat
o deggad 2014/03.
Öppen helt magisk doft fylld med ännu livlig o krispig frukt.
Vinet är mycket komplext i Kraftig stil med toner av mogna äpplen, rökta hasselnötter, kanderade mandlar, grillad sparris, röksten, grusdamm, griljerade ostron och med en kraftig rostad fat karaktär som lägger sig snyggt över allt Vinet är helt otroligt i fin balans med tydligt mogen frukt men ännu med bra bett i syran. Vinet är helt fantastiskt och kul o konstatera att Ulysse Collin gärna kan ligga 10år med stor vinning oavsett årgång.
Les Maillons fortsätter att lysa som en utav de absolut bästa vingårdsvinerna i hela Champagne.
Magiskt bra. och extra spännande att 2018 kommer i år oxå
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar