26 februari 2013

Henriot 1996

Henriot Millésime Rosé 1996

Jag skippar övrigt babbel och går här direkt på mina anteckningar.

Färgen är moget kopparfärgad.
Nosen är helt öppen, fylld med tydligt mogna drag av varm krita, källare, bokna äpplen, bakad rabarber och svampstuvning.

Vinet går in med nästan hel kropp, på ett moget och mycket rikligt vis. Toner av tranbär, bakad äppelpaj allt omslutet av en mycket dominerande 'svampighet'.
Detta bär sig med nöd och näppe upp av årgångens typiska syra som här är väldigt liten, nästan helt integrerad. Men det är dendär pyttelilla fräschören som gör att det ändå är njutbart, då frukten i övrigt nästan känns så mogen att vinet precis börjar dala ned från sin höjd.
Avslutningsvis bjuder det mörka och mogna vinet på en viskning om att det just är en Henriot, den typiska husstilen av krit-berikad-källare och stram mineral som är så typiskt för detta hus




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar