15 februari 2013

Bellivière VV 2004

Vi ska återigen dra korken från en fantastisk flaska, hantverk, signerat Eric Nicolas.
När vi pratar hans Vieilles Vignes eparses är det således hans äldsta rankor från tre olika lägen. vi pratar således rankor med en ålder mellan 50 - 80år.
2004 höll man ett skördeuttag på låga 25hl/ha. Och det är precis vad vi har i glaset, ett solklart resultat av denna rikliga och strama årgång! Färgen är redan gul-gyllene. Jag drar korken och rummet fylls av rostade fat och massvis med jästsvampar.
Tar vi nosen djupt ned i glaset är det som alltid med Erics-viner; otroligt potenta, nästan maskulina, som alltid en otroligt seriös stil, precis som jag sa är det rakt igenom som att ta ned näsan i vingården allt är så himla rikligt uttrycksfullt med ett otroligt rena ursprungsuttryck. vita blommor, krossat grus och honungstarte allt i en otroligt autolytisk karaktär.
Vinet flyter på bra och är anmärkningsvärt ungt, starmt och otroligt årgångstypiskt i profilen med årgångens syra som dansar likt en ung flicka längst med den gröna sommarängen.  Vågor följer av rostade mandlar, grapezest, apelsincurd som går i stora saftiga drag allt så väl-packat med den markerade syran och ek som precis börjat integreras.
Finishen är lång otroligt mineralisk, VV 2004 är i dagsläget otroligt knutet men har ändå så pass mycket att bjuda på. För den tålmodige kommer stortdåd att ske för den som kan hålla sina flaskor minst 10år - gärna tjugo.
Ännu en gång har den enslige odlaren Eric gjort ett stort intryck på mig. Stan så bra viner han gör!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar