3 juli 2025

Naturlig Nebbiolo?

Nicolas Altare Langhe Nebbiolo 2021

unge Nic Altare jobbar nästan bara med Dolcetto eftersom hans marker är i Dogliani,
men 2014 planterade han ett par rader Nebbiolo i sin sydligare spets av gården.
Här är jorden kalkrik och lerig, han jobbar helt uteslutande utan bekämpningsmedel.
Druvorna pressades direkt efter skörd och fick jäsa spontant på skalen i 3v utan tillsatser.
Efter jäsning fick vinet mognadslagras på gamla ekfat i drygt ett halvår innan det drogs om till cement tank där det fick vila ytterligare 1år innan det buteljerades för drygt 2år sedan
Detta är alltså ett helt rent tillsatsfritt vin.

Parfymen är ännu halft knuten
Toner av läder, bränd träplanka, lakritsrot, torkade nypon, torkade körsbär, grillade örter.
Kroppen är medium fyllig med låg syra och påtaglig alkoholhetta och mogna sandiga mjuka tanniner.
Dehär är långt ifrån din vanliga Nebbiolo.
inte jätte funkyt och spritsigt men helt klart åt naturvins hållet
o tyvärr mer kul och eget vin än bra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar