Jag skippar att skriva om de vita vinerna då jag tycker dem är precis som jag upplevde dem för några år sedan, jag håller mig till Marastina men dem behöver några års flaskmognad innan den är värd att öpnnas så vi går direkt på den röda linjen :
Drnekusa Laganini 2019
Lokal druvsort som växer högst upp på öns högsta bergstopp. Spontanjäst I gamla fat och mognadslagrad I 12mån, lätt filtrering.
Fruktig riklig med toner av Björnbär plommon, mjuk mycket flitigt o bärigt. Lätt vin med minimal tannin struktur .
2718 sati sunca u boci 2017.
Yngre stockar i grusig jordmån, Spontanjäst plavac mali jäst och lagrad I stålfat I 18mån.
Balanserad mjuk och ett lätt bett av kryddor och körsbär & örter, ett okomplicerat fantastiskt enkelt och välgjort vin.
Prije 6009 godina 2016
Äldre stockar plavac Mali, Spontanjäst och mognads lagrad i 4år på ekfat där
60% är gammal ek
40% är nya 225liters fat.
(slovonsk ek)
Massor av kryddor, örter, peppar och härlig vanilj. Alldeles för ung och skarp hårda tanniner och fat som behöver integreras. Men ett stort fantastiskt vin. Som jag har druckit med ålder förut och är en utav mina favoriter ut Ivo's sortiment.
Medvjedica 2015
Komplex bred och mycket av allt på ett mer elegant vis. Rikliga toner utav kokos, lavendel rosmarin, lagerblad och muskot i en ung kraftigt stil. Men en timme i karaff vinner du på och får ett mer blommigt och drickvänlig vin, jag älskar balansen mellan finstämda fattoner, maffiga frukten och koncentrationen i bettet och den långa varma plommon & körsbärs nyanserna.
Men denna årgång ska jag låta spara och testa vid senare tillfälle.
Ännu värre men större blir det med
Medvid 2015
Dessa två viner består utav samma vingårdslägen, en syd sluttning rak emot havet på södra sidan utav ön. Yngsta stockarna är 20år och äldsta är 70år.
Medvid låter man mognadslagra 3år på helt nya 225liters ekfat, när den är klar gör man medvjedica på dessa begagnade fat, som även den får mogna tre år i faten innan buteljering.
Och det är Bdx fat som gäller här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar