Ikväll arrangerar jag en Champagne provning för mina vänner
Vi börjar med en ung BdN flight I olika stilar.
Chouette de Champillon Blanc de noirs
Champagnehuset Autréau har tagit fram denna påhittade etikett speciellt framtagen för den nordiska marknaden sen ett par år tbx.
Detta är en Blanc de Noirs beståendes utav 60% Pinot noir & 40% Pinot Meunier.
jäst på temperaturkontrollerade ståltankar, följt utav 2år på jästfällningen på flaskan.
Yngre blandning utav reservviner från 2010-tal. med basår 2017. Dosage 6g.
(Deg2020/10)
Grön äpplig mycket Ung, frisk aningen anonym doft.
Vinet går in mycket sött, lätt friskt, men absolut en korrekt skumpa utan jobbiga defekter.
Frukten är väldigt grön dominerad och jag tar den inte som en blanc de noirs blint.
Benoit Lahaye Blanc de Noirs
Grand Cru Pinot ifrån Bouzy, spontanjäst på bourgognefat, mognadslagrad med sin jästfällning över vintern följt utav buteljering följande sommar utan filtrering, 2år på jästfällningen i flaskan.
Basår 2017 med en liten andel drygt 20% med reservvin ifrån 2003. Dosage 5g.
(Deg2020/10)
Härligt fatiga nötiga nyanser.
Vinet är brett med svag oxidativ ton med fina fatnyanser.
Krämig mycket välstrukturerad och balanserad skumpa med tydligt röda och nötig karaktär i generös matig stil med bra bredd.
Pierre Gerbais l´Audace 2016
är Aureliens vingårdsvin från plotten Sainte-Marie, 100% Pinot noir med en ålder av 60år på stockarna.
Spontanjäst på stålfat utan svavel, ingen filtrering, inga tillsatser. vinet är tappat på flaska följande sommar följt utav 3år på jästfällningen i flaskan. Vinet är deggad helt utan Dosagé.
4900flaskor producerat
(Deg2020/04)
Ung mycket mineraliskt. Livlig frisk.
Mycket stram med tydlig mineral ryggrad. väldigt stenig, lång smakrik och väldigt stram.
Bra balans och mycket personlig mineralitet, men helt klart alldelles för ung och oförlöst.
Efter inledande flight går vi nu över till en BdB flight i tre helt olika stilar.
Palmer & Co Blanc de Blancs 2014
Sedvanlig industri champagne, en blandning utav druvor ifrån cote de blancs samt andra yttre lägen.
jäst i temperaturkontrollerade ståltankar, följt utav 4år på jästfällningen i flaskan. Dosagé
(Deg2019)
Viss inslag utav stenfrukt och mineralitet i medel lätt stil, väldigt välgjord, krämig
och absolut en korrekt och bra prisvärt alternativ, men som alltid är Palmer rätt opersonlig och smakar lixom bara champagne utan att man kan sätta vinet på något speciellt
Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2008
vi den lilla Premier Cru-byn Vertus. har vi de biodynamiska pionjär paret Pierre tillsammans med sin fru Sophie Larmandier.
Från de drygt 40åriga stockarna i Vertus. gör man här en väldigt naturlig & biodynamisk vingårdsvin. Denna blanc de blancs låter man spontanjäsa på gamla ekfat, jästfällningen låter man ligga kvar över vintern och vinet få mognadslagras drygt ett år innan de buteljeras för kolsyrejäsning på flaskan i fem år.
vinet deggas helt utan filtrering och utan dosagé.
Kort sagt; En enkel, biodynamisk, odlar-champagne. Där man respekterar och verkligen vill uttrycka områdets-renhet! mycket spännande att testa från strama 08 oxå.
(Deg2014)
Bred mogen alldeles och alldeles underbar.
Inbjudande nyanser utav stenig källare med bokna fruktnyanser.
Vinet bjuder på en härlig bredd mycket öppen o riklig i kombo med fantastisk minrealisk symfoni som sjunger igenom hela munnen, toner av krossade stenar, ostron, mogna gula plommon.
Samtidigt som det så väldigt tydligt bjuds på årgångens överväldigande stramhet med tight oh kraftig frukt i kombo med 08-typsik-syra.
Avslutet är riklig mycket långt, helt underbar mineraliskt saltig svans med otrolig elegans.
Vinet är uppenbart i en öppen drickfönster, idag med förvånansvärt lång framtid för den som vill ha en mognare Bdb upplevse.
Frédéric Savart la Dame de Coeur 2008
Detta är Freds egna älskling, ett rent vingårdsvin ifrån hans hemby Écueil plotten Le Mont de Chrétiens
100% Chardonnay med en varierande ålder mellan 30-60år ger ett unikt mineraliskt uttryck.
Vinet är spontanjäst på 500liters fat, med viss oxidation i fat hanteringen, detta kompletteras med att blockera den malolaktiska jäsningen. och drygt över 4år på jästfällningen i flaskan, följt utav mycket låg dosage på 2g.
(Deg2013/11)
Yppig väldigt bio driven o härliga fatnyanser på nosen.
Vinet andas 08-stramhet i sin renaste form, sjukt vasst och inte ens en förnimmelse till mognad, trots drygt 8år på korken.
Vinet är stort smakrikt och visst har faten integrerats snyggt jämfört när jag testade senast för några år sedan. men det gör förfarande ont att dricka, det är lite som en ung Cristal som enbart är vresigt och vasst och helt oförlöst de första åren. Det är helt fantastiskt att sitta och dofta på, som en smörig bourgogne, men galet vasst att dricka.
Det är helt galen mognads potential på Fred´s älsklings vin, men knasigt att behöva säga att man vill vänta tills vinet är 20år innan man testar igen
Avslutande flight bjuds det på en generösare 2009 Pinot duell
Pehu Simonet Les Perthois Blanc de Noirs 2009
Vingårdvin ifrån Verzenay, de 100% Pinot noir 50-åriga stockarna från vingården Les Perthois ger mycket lågt skördeuttag vilket resulterar i en mycket liten men koncentrerad skörd ifrån varma 09.
60% är mognadslagrad ett år på ekfat ifrån Verzy.
Den Malolaktiska jäsningen är blockerad och vinet har sedan fått vila på sin jästfällning i flaskan i 3år,
Dosagé på 8g följt utav deggning 2013/01.
Fortfarande ungt mycket frisk men i kombination fina mognads toner, tänk Bollinger svamp, källare, rostade valnötter, jäst.
Vinet är lika så fylligt halvmogen mycket bra och riklig riktigt bra BdN
Dethär är ett otroligt bra vin, men det är tyvärr de nästkommande vinerna som kör över totalt här.
Paul Déthune Blanc de Noirs 2009
100% Pinot noir ifrån Ambonnay, denna cuvée har en dominans utav 40åriga stockar ifrån vingårdsläget Les Crayeres. en tredjedel utav vinet är jäst på små 205liter ekfat. en tredjedel är jäst på äldre fat och resterande är mognadslagrad på stora 34hliters ekliggare.
Nya flaskor BdN ifrån Déthune består idag utav drygt 30% reservvin. men denna äldre flaska var helt årgångsbaserad på denna tiden, därför jag valt att skriva ut årgången även om vinet aldrig deklarerades som årgångsvin. Dosagé 5g.
Vinet är deggat 2013/01
Fortfarande bitande bra syra I kombo med årgångens bra yppiga frukt o generositet.
Men det är framförallt de stora öppna aromerna utav lyxiga härliga fat, med toner utav smält smör & anklever som är helt förtrollande bra. Vinet är som sammet helt perfekt balanserat mellan röda bakade äpplen insmorda med lyxigaste vaniljen. Allt är så öppet o perfekt moget.
Mellan faten, den mogna frukten, den diskreta tonerna utav vita krossade stenar - allt är så härligt balanserat i överraskande fin finess.
Kul att på uppleva ett så relativt enkelt vin som levererar så högt tack vare ålder.
Köpa mer Déthune BdN är ett måste för källaren!
Ulysse Collin les Maillons 2009
Vingårdsvin från just plotten Maillons i Congy, 2ha som ligger i en östsluttning, kalkrik jord med tung dominans utav rödlera. uppemot 50år gamla vinstockar.
Spontanjäst Pinot noir på Bourgogne fat, utan filtrering. Vinet har fått ligga 3år på sin jästfällning i flaskan. Dosagé extra brut 2g.
(Deg2013/03).
Helt sjuk öppen Oxidativ magisk stor doft - Selosse Côte Faron är det ända jag kan referera till, så bra är det!
vinet är yppigt mycket Oxidativt med tydligt stram mineralitet som accompanjerar de mogna nyanserna utav bakad persika och kola-ig tarte tatin. Vinet bjuder på en lång ihållande upplevese med härligt lyxiga fat, en stor Komplexitet i väldigt smakrik o öppen stil.
Enligt min bok är detta perfektion mellan elegans utav kraft i mineralitet i en mogen stil med perfekt balanserad syra och de fantastiska faten. helt klart WOTN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar