16 september 2013

Kort visit hemma hoss herr 'VinTomas'

Chartogne-Taillet Heurtebises

En av producentens vingårdsviner, 100% Chardonnay på 30-åriga vinstockar.
Färgen lite halvgul. tillsammans med en doft som är något öppnad vill jag gissa på en äldre årgång än den angivna 2008. i doften bjussas det på Nougat och massvis med elegant ek och krossad krita.
Direkt i gommen här det en heldel, anonyma mineraler, väldigt ung med massvis med frukt och syror som flyger uppepå varran. ju mer vinet får andas, ju generösare blir vinet som går in i en annan fas här är det ett större vin som bjussar på stora generösa drag av mineral, med musselskal ocg krossad sten, allt i en vädligt stram stil. Överlag är vinet väldigt friskt, men för mig blir det aldrig riktigt njutbart då vinet är för ungt och det är så många olika komponenter som behöver komma samman innan det blir fullt njutbart, jag ser docck riktigt bra lagrinspotential här med sådan grape-syra som vinet besitter.


Ulysse Collin Les Maillons 2009 Deg2013/03

Förvånande direkt angripande stor och uttrycksfull -nos, proppad med oxidation från mysigt-rostade fat i en väldigt sherry-lik-stil.
Stora autolytiska drag, en mun full med smultron, skogshallon, röttäppelmos, ljust rökspån, rödrabarber.
Det här vinet går in med sådan charm och omedelbar drinkability att det bara är att kapitulera direkt för dess explosion av tuttifrutti-harmoni, som lindas in av den skönt njutbara ekiga smörigheten med rostade walnötter, bakad äppelpaj av rödaäpplen toppad med rabarbermarmelad.
Mineral aproachen i detta vin är solklart kvällens mest brutala i en stor stor uttrycksfull stram stil med krossad vit sten, så hårt som bara en riktigt bra odlar skumpa kan leverera må jag säga?
jämfört med den mer tystlåtna och koncentrerade 2008 är detta en helt annan - mer bombastisk stil medans 08an är mer klassisk årgång

Chartogne-Taillet Les Barres 2006
Producentens mycket udda vin gjort på 100% Pinot Meunier, Oympade stockar från 1945. Endast 1995 flaskor producerat.

Dethär är för mig en direkt väldigt tydlig Comtes-nos med sina krutrökiga fat toner tillsammans med päronsplitt, röksten, karamelliserat päronbakelse och bakad kvitten.
Vinet går direkt in med massvis med grönäpplighet och rakt igenom vill den får mig att vara övertygad om att det är en BdB vi har i glaset, men nejdå!
Vinet är mycket elegant och väldigt njutbart i sin välgjorda och fint sammansatta stil med små knäckiga toner, och lätta inslag av bröd, som fås från att skal och jästfällning har fått legat kvar under uppfostran och mognad.
Dethär är en väldigt unik Pinot Meunier med sina små söta inslag av vitblomster, vita äpplen, päroncidré och rostadmandel-toner - bra!

Jacquesson Cuvée no.729
Deg 2005/03

Öppnar direkt upp med stora ekiga drag och varm mognad med toner av, choklad, nougat, svampstuvning och bräntgummi allt i en stor och mogen Pinot-stil. (34%PN 32%PM 34%CH)
Vinet är förhållandevis brett och fyller ut med rostat surdegsbröd, varm rabarberpaj, bokna aprikoser och fudge.
Syran är nästintill helt integrerad, jämfört med de andra unga vinerna når detta inte upp här riktigt, för mig är det mer en ganska bra exempel på en väldigt dålig årgång (2001) som ändå är på sin absoluta topp just nu, gillar man mogna viner, som jag, så är detta gott, men inte så jätte stort.

Både jag och Tomas gillade Ulysse Collin´s Pinot 2009 väldigt mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar