20 juli 2013

François Chidaine 2003


Precis söder över floden - blickar vi återigen till mysiga Montlouis. Francois jobbar som tidigare nämnt efter den biodynamiska andan och sköter alla sina gårdar efter den naturens gång. Vingårdsläget Clos du Breuil
är en 3Ha stor lott med rankor mellan 30 till 90 år, 2003 skördade man strax under 35hl/ha. Jordmånen består här utav lera blandat med grov, kalk och flintastens-berikad jord.
Jäsning sker på 600liters fat, därefter låter man jästfällningen och skal ligga kvar i ytterligare 11månader, innan buteljering som vanligt är ofiltrerad.

Detta är tredje året i rad jag testar 03an som idag bjussar på en öppen och livlig nos, massvis med typisk Montlouis mineral och generöst med djupa drag av apelsinkaramell, rostad halm och vit krossad sten.
I munnen går vinet först in överraskande friskt och brett. Rikliga vågor av årgångens typiska varma frukt går i vågor på tungan, krusbär, kiwi och lite bitskt mandarinzest. Det här är fortfarande aningens förbluffande ungt, då vi ännu hittar en shysst syra och markerande vass mineral o inslag av stenfrukt - detta lovar om en fortsatt bra framtid!

Ibland är det svårt att inte älska, små - bra - hantverk, även en halvdålig årgång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar