Familjeodlaren Jeangout ifrån Premier Cru Rilly-la-Montange, erfarenhet
sträcker sig hela vägen tbx till 1928. idag är det deras barnbarn Didier Jeangout som driver vidare familjegården. Sedan 1998 driver man även ett Bed and Breakfast i anslutning till vineriet.
Sedan 2017 när sonen Romain Jeangout anslutit sig till familjeföretaget har man börjat anamma hållbart arbetssätt och idag odlar man helt ekologiskt sedan 2019.
Jag har sedan tidigare testat familjens viner på vinmässor.
Meunier skumpan är ren mycket fruktig och stiltypisk, ett bra vin, men inte riktigt min smak.
Prestigeskumpan på Pinot & Chardonnay är mer harmonisk och fyllig.
Men det är mer vad som komma skall med lite mer ekfatslagrade viner de kommande åren man egentligen skall se fram emot.
Idag testar vi deras instegsskumpa, egentligen är det en brut för domestic-market men denna som exporteras till Sverige är samma cuvée fast med noll dosage som helt sonika får namnet Extra brut.
Jeangout Extra Brut
Består utav likadelar utav de tre stora druvsorterna.
Bara Premier Cru lägen ifrån Rilly la Montagne.
Denna cuvéen sägs bestå utav 2018,2017,2016,2015, men ingen info finns att styrka detta.
med tirage 2019 och 4år på jästfällningen deggad 2023. med 0 dosage.
Brödig o kexig och krispigt blommig lätt på doften.
Vinet bjuder på bred krämig struktur, i medium lätt kropp med fin harmoni av ljusa blommor, väldigt ljust blommig citrus driven frukt och härligt rostadebröd.
Mjuk krämig munnkänsla tsm med ung frukt med väldigt mineraldriven och fokuserad stramhet.
Generöst bjussig frukt åt blondgrape, citrus, gröna äpplen och mycket autolytisk karaktär.
Integrerad o tillgänglig bra syra, och saltigt mycket mineraliskt stram läskande avslut, i den lätta instegsklassen, men bra o välgjort helt klart godkänt,
med tanke på priset 369spänn,
svårt att hitta bra standard pava under 400,. numera alls. med det i åtanke blir detta extra gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar