Genom året har det blitt mycket provande och tankar kring begreppet 'prisvärd instegs-cuvée'
Därför ställer jag idag upp en provning där jag har tre riktiga favoriter som oftast kommer ut som vinnare ur blinda dueller.
Nu ställer jag tre riktiga favoriter emot varandra, detta skall bli riktigt spännande att jämföra
Jag väljer tre relativt närstående färska utgåvor för att jämförelsen skall bli så jämnlik som möjligt
Först ut blir förälskelsen från Savart:
Frédéric Savart L'Accomplie
Senaste utgåvan är deggad 2022/01.
Är med Basår 2019 och 30% reservvin av 2018.
Det som är kul med denna utgåva är att 100% utav vinet fick jäsa på 500liter fat, förut har det alltid varit hälften. o på fatet fick vinet ligga mer än 1år, o som alltid är den inte malo-jäst. Sen får vinet väldigt korttid på jästfällningen i flaska på 15mån o deggad med 4g dosage.
Enorm livlig i glaset.
Frisk mycket grön-äpplig krispigt o mineraliskt väldigt energisk vin, med lätta nyanser av fat.
Accomplie exploderar med luft och fullkomligt bubblar med energi och blir så stor krämig, med floralisk blommig kropp. helt fantastiskt elegant, vinner så mycket med tid i glaset och kör över Berechen med tid.
Väldigt elegant och härligt krämig blommig kropp.
De finns så mycket inneboende energi pch dendär distinkt speciella ek-tonen som bara Savart har,
o allt avslutas med väldigt stram mycket Vit kritigt läskande mineraliks fräschör, otroligt bra, men det finns mycket att vinna på att vänta ytterligare tre år eller så här då det tydligt är ungt och thight allting såklart.
Bérêche Brut Réserve
Deg 2022/07.
Består utav 65% 2019 o resten 2018&17.
Lika delar alla tre druvor, från minst 40åriga stockar.
Vinet är långsamt spontanjäst på gamla fat, basvinet genomgår inte malo.
två år på jästfällningen och deggad med 6g dosage.
Initialt väldigt knuten o tillknäppt.
Vinet kommer igång med luft, mycket av allt, med det härliga en Bereche alltid brukar ha finns som vanligt här med härligt bakade äpplen, röda bär, rostad nötpaj o fin krämig struktur med diskret oxidation. Ett otroligt bra standard skumpa, troligtvis en utav de absolut bästa, för 459kr har jag verkligen inget bättre val än detta, sjukt bra, komplett balasn och otrligt elegant och välavvägt och snyggt vin så himla mycket bättre än alla storhus.
Gaspard Brochet 333.B
deg2022/05.
Gaspards nya instegsvin på alla tre druvsorter från tre byar o från tre årgångar,
Basårgång 2018 med reserv från 17 & 16
Spontanjäst på bourgognefat och mognadslagrad där i 10mån med regelbunden batonnage.
drygt 2,5 år på jästfällningen i flaskan och deggad med 0 dosage.
Uttrycksfullt vin med väldigt burgindisk touch av härliga fat o mycket rostade nötter riktigt fintämt, Med stor stor intensitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar