26 juni 2014

ännu en kväll hoss Juhlin..

en lördag långt inne mot Lidingös norra sida, högt uppe på en kulle skulle 14 skumpa glada gäster ta sig till bords. (dock var jag inte en utav de glada gästerna, nep här får man slava vid spisen, i vanlig ordning)

kvällen började med ett par aperitifer. Där min favorit var Selosse Initial deggad 2009. den höll sig så bra in på kvällen jämfört med de efterföljande champagnerna, med sin härliga rostade nötiga rundhet o mumsiga frukt som just börjat lägga sig från sin ungdom.

Somsagt då de efterföljande skumporna var både högt och lågt, mest hus och små odlare kring årgång 2008-som var lite temat ikväll. körde vi ifrån köket igång kvällens första intro-rätt.
Med smörmosad nypotatis, toppad med dillkräm, gräddfil kalixlöjrom o lite mysig lök.
I nästa flight körde vi den, nu mera, traditionsenliga lax & blomkåls-kombon.
som idag var i utförandet; Ballotine av Fröyalax med blomkålscreme, bondbönor, sparris, citronette och rågsmulor
Nästa flighter var inget mer än en axelryckning..

Därpå körde vi en utav mina favoriter nämligen 'skockakräm & skinka'
som vi idag gjorde i detta utförandet;
torkad Pata Negra toppad med kräm på kronärtskocka, brynt o karamelliserad vit AAA-sparris, fänkålskrutonger och en riktigt mumsig olivolja.

följande flight var faktist ett par viner jag testat tidigare där Fourny 2008 va härligt runt med massor av rostad ek o stor parfymerad nos, frukten hade bra koncentration och den bitska 08-syran gick inte att väja undan ifrån, dethär kommer bli ett riktigt bra vin om några år!

Nästa underbara lilla skapelse vi presentera var en krämig o piggt fräsch anrättning.
Kalvtartar toppad med confiterad äggulekräm, friterat kaprisbär, betor på tre olika vis samt lite parmesan.

fiskrätten som jag tyvärr inte hann fota var iaf brynt Hälleflundra med brynt vårlök o rabarber, körvelemulsion, toppad med rostad Avolamandel.

När vi sedan skulle gå in på en aningens kraftigare skumpor
blev lilla jag som fotograf mindre duktig (!)
men rätten blev iaf sjukt lyckad även om de inte såg lika fantastiskt ut som det smaka.

Bosarpskyckling, brynt smörkokt morot, champagnesyrad sommarkål tillsammans med det confiterade låret som vi kokte ihop till en rilette, som vi sedan band ihop med anklever och lite rostade valnötter.Avslutningsvis kom en lite vulgär 'dessert' med ett lika vulgärt 'dessertvin' in

De Saint gall Blanc de Blancs 1961
bombastiskt och helt vidöppen nos.
direkt i attacken är moussen pigg med väldigt små bubblor, moussen dör sedan ganska snabbt ut efter några minuter och det pigga, sprudlande, typiska BdB-vinet växlar helt karaktär och bjuder på fikonkompott, smörkaramell, brynt smör o är helt sodär magiskt nästan övermoget men ändå på ett fantastiskt sätt, många skulle säga att den gått över, men för mig som gillar denhär nästan övermogna stilen var den helt perfekt, vilken otrolig bredd ett vin från ett så enkelt kooperativ kunde ge, hade jag verkligen aldrig trott!


Till detta var det då den avslutande vulgära desserten....
i botten en champagnesyrad fikonkompott toppad med Brillant Savarin, riven tryfffel, bakat fikon, hasselnötsflarn samt tryffelcaviar.

Glad kock :)

2 kommentarer:

  1. Hallå där, De Saint Gall (varumärket för Union Champagnes egna skumpor) är minsann inget "enkelt kooperativ", utan ett av de två kandidater (tillsammans med Mailly) för posten som bästa kooperativ. :-) Det tycker även den du kockade för, av hans böcker att döma. Om det såg likadant ut 1961 har jag i och för sig ingen aning om, men eftersom de bara har medlemmar i grand cru- och premier cru-byar, så har de alltid haft en bra potential.

    SvaraRadera
  2. ah, jag har testat allt från Saint gall o tycker är 'ett hyfsat' kooperativ. visste faktist inte att Julle själv höll de så högt, bra där ! :)

    SvaraRadera