21 november 2013

Årets allokering utav Savart !

För dem som följt mig kan man lätt ana att en liten ny favorit har testats en hel del på bloggen det senaste året, det är ingen hemlighet att Frédéric Savart väkt en helt ny sida utav mitt Champagne intresse!
Här följer korta anteckningar från årets Degorgeringar.

L'Ouverture
Deg2013/Maj cuvée på 2011
Savarts instegsvin med 100% Pinot och drygt 20 000flaskor producerat.

Relativt stelt mineralig, och en svag doft som direkt andas Savart.
Vinet besitter bra fruktfokus och koncentration, breder ut sig relativt bra, tydlig pinot dominans i fruktens mitt. Dock i enkel stil men allt är på plats helt utan något bit som jag ogillar.

L'accomplie
Deg2013 cuvée på 50% 2010  25% 2009  25% 2008

Direkt lite diskret på doften, dock större än Ouverture med små ekiga nyanser bakom de mer tydliga rostade nötterna. Vinet går in relativt brett med krusbärskompott, smörslungade mandlar, och en överlag väldigt tight frukt, givetvis är det ett väldigt ungt vin vi pratar om. Syran är lätt metallisk i sitt framtonande.
Denhär flaskan ska redan ha fått drygt 6mån efter deg och är redan fullt drickbar allt i en halvbred och fint avstämd stil. Fantastisk nivå för att ändå vara en 'standard cuvée '

Bulle de Rosé 2011 (numera 100% årgång )
Deg 2013/Augusti

Jämförelsevis mot tidigare cuvéer upplever jag dethär mer åt det röda-rubin hållet än då det innan varit lite ljusare i framtoningen.
Initialt väldigt blommigt vin för mig är det överlag väldigt stängt just nu.
Vinet fyller upp gommen anmärkningsvärt rikligare med större koncentration än vad jag upplevt tidigare vi har sköna vågor utav skogshallon, körsbärskompott, torkade smultron och små bakomliggande vaniljtoner.
Men det är framförallt den mer framträdande syran (väldigt pigg) i kombo med den väldigt hårda mineralitén som gör Savart rosé 2011 till den mest personliga hittills
allt dethär är också så välpackat o snyggt för att sedan lämna gommen i en läskande tranbärs-beska, törstande efter mer!
L'Année 2009
Deg 2013/Juli

Ganska återhållsamt vin. Relativt elegant, inte ett dugg spretigt som ofta unga 09or brukar kunna vara, med sin typiska varma frukt, nej Savart 09 visar på en väldigt koncentrerad stil med väldigt snyggt polerade ek-nyanser. Allt flyter redan på rätt fint i munnen, i stor och ganska tungstil med en handfull rostade nötter och brynt smör som kastats in i fat.
L'année är ett vin med stor personlighet, något jag inte riktigt stött på tidigare, visst andas det mycket Savart men vi har en helt annan profil. Här är vi mer inne i en blomsteraffär med alla de små fina aromerna som färgglada blommor ger. På det får vi stora angenäma ekiga-drag som håller i bra och går i långa fina vågor. mot slutet är vi mer nere i jorden och vi gör oss påminda om Frédérics arbete med de väldigt unika ursprungstonerna där krossad sten och mycket grus kommer närmast till hands.
Överlag är Savarts 09 väldigt sluten i dagsläget med är absolut superskön att dricka redan nu med sin lite försynta stil, sköna mineralité och fint avstämda krämiga karaktär.

Calliope 2007
Direkt väldigt flirtig och bitande ung på nosen.
Initialt är vinet väldigt krämigt och jag har nästan en känsla av ankfett i munnen.
Vinet går igenom och är bra koncentrerat och super blommigt i framtoningen.
När jag tänker tillbacks så påminner mig dethär vinet väldigt mycket om precis så jag upplevde Calliope 06 - första gången jag testade den var det strax efter degorgering och den va ganska försynt, elegant o fin men nästan lite anonym. Ett år senare blommade den ut helt och blev stor o bred o sjukt njutbar till feta rätter.
Jag är säker på att vi även här med 07an måste bilda oss tid och låta vinet få vila ett tag, för vad som finns bakom dehär försynta o eleganta blommiga nyanserna är ett stort och njutbart vin som behöver respekt.
Efter att vinet lagt sig är det precis samma nyanser och känsla jag får utav en Cristal som är öppnad alleless för tidigt...


La Dame de Coeur 2008
Är efter att ha dragit igenom samtliga viner, här den som talar med stört personlighet och otrolig koncentration redan på nosen. Det är som alltid ett stort stort och väldigt bombastiskt vin som inte är det lättaste att handskas med sina brutala kalkuttryck....för mer utförlig anteckningar läs här då vi testade tre årgångar av Savarts toppvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar