Dethär är den absolut första årgången utav detta vinet som är en cuvée på fyra vingårdslägen med en blandning utav flinta och lerig kritjord, med en medelålder av stockar på 50år.
Domänen jobbar utefter den biodynamiska läran och är sedan några år tillbaka oxå ekologiskt certifierad.
Efter manuell skörd på ca 25hl/ha går vinet igenom en naturlig jäsning under vintern, följt av en mognads lagring på ett år, där 1/3 består av nya fat. Vinet buteljeras sedan utan filtrering.
Nosen bjuder på en mogen upplevelse där du ännu har ung o försynt frukt.
Vinet går in härligt gyllene med tydlig mognad, toner av salvia, honung, apelsinkaramell, smörbakad aprikos, krossad marmor och rostade nötter fyller gommen.
Syran o faten upplevs precis integrerade. Det är verkligen en våg av mjukhet och finess i riklig stil som är detta vinets signum.
Bak i gommen, med tid i glaset, så bjussas man på massvis med ursprung o bitiga mineraldrag, en viss stallighet i råstil med autolytiska-nyanser med drag av jästfällning tillsammans med grova ursprungstoner i örtig stil, men helatiden fullt fokuserad i en mjuk och silkeslen elegans raktigenom.
Svansen är lång och finstämd fullproppad med härligt mogen frukt som inte alls påminner lite om Vouvray.
Idag känns det som att det mesta sitter perfekt just nu. Även om upplevelsen ännu är rätt så pigg och vinner marginellt på de nästkommande åren skulle jag gissa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar