7 oktober 2012

Domaine Baumard 2008 VS 1982

Domaine des Baumard förfogar sammanlagt över 15hektar. Till vinågrdsvinet Clos de Saint Yves Skördar man med låga avkastning på 30hl/ha. Den 6Ha stora gården sköts helt förhand och självklart genom den biodynamiska-läran. Vinet genomgår en relativt lång uppfostran på 9månaders jäsning plus mognad, tillsammans med jäsfällningen.

Clos de Saint Yves 2008
Har en mycket bleck färg med aningen grönkant.
Doften är tydligt gräsig, med toner av vitblomster, honungsmelon och krusbär i mycket ung knuten stil.
Vinet är otroligt knivskarpt på tungan som en laser-stråle går vinet rakt igenom, med ett mycket fokuserad stil. Vinet är nästan helt knastertorrt men med en lätt komplex och otroligt bred terroirkänsla från den mycket schistens dominerade marken En otrolig mineralstin avslut. Ett spännande vin, dock lågt från njutbart i dagsläget.

Clos de Saint Yves 1982
Tydligt mogen gyllene färg.
Med helt vidöppen doft är det som en dimma, man får tränga ned igenom och bara njuta.
Viss autolytiska drag, med stor och karektaristiska toner av rostat sesamfrö, rostat halm, smörslungad sticklök, rostade-nötter och sesamolja. Jag, som är ett stort fan av bra Savennières, är detta underbart! För att sedan dyka ned i dess otroliga runda harmoni, Med helt vidöppen kropp omfamnar hon mig helt, med en otroligt pigg syra som är blondgrape-driven finns det även mycket fikonskal och toner av rostatkummin, allt i en bra bredd och härlig längd!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar